Vermogen verlagen voor verzorgingshuis?
U bent 77 jaar, al enige tijd gescheiden en u heeft een dochter en een kleinzoon. U woont in een praktisch hypotheekvrije woning en bent bezorgd wat er met uw vermogen gebeurt als u in een verzorgingshuis komt. Kunt u uw dochter al een erfenis nalaten terwijl u nog leeft?
Nee, u kunt geen erfenis nalaten als u nog in leven bent, is het antwoord van Reinout van der Heijden (hoofdredacteur van de Geldgids) in de Volkskrant-rubriek Geldvraag. “Geld overdragen tijdens uw leven is schenken. Via een schenking op papier kunt u uw dochter wel een voorschot geven op de erfenis, maar deze constructie is complex.”
Testament
Sommige echtparen hebben een testament met een AWBZ- of Wlz-clausule, schrijft Van der Heijden in de Volkskrant. Daarmee kunnen de kinderen de erfenis van hun eerst gestorven ouder opeisen als de achtergebleven ouder in het verzorgingshuis komt. Dat helpt vooral als de eerste ouder onlangs is overleden. Anders is het vermogen van de woning weer flink aangegroeid.
De moeite niet
Maatregelen nemen om de bijdrage omlaag te krijgen, is vaak de moeite niet, aldus Van der Heijden in de Volkskrant. De meeste dementerenden leven niet zo lang. En een verblijf in een verzorgingshuis is het geld dubbel en dwars waard. Het is voor alle betrokkenen veel fijner als de aandacht kan uitgaan naar persoonlijk contact en de verzorging grotendeels door professionelen gedaan wordt.