Veel patiënten geen vitamine D meer
Apothekers zien dat veel patiënten geen vitamine D van de apotheek meer willen, nu ze er zelf voor moeten betalen.
De apothekers vrezen volgens Het Parool dat vooral mensen met geldzorgen het supplement niet op eigen houtje bij de drogist gaan kopen.
Anderhalf miljoen Nederlanders krijgen van hun huisarts of specialist het advies om vitamine D te slikken. Tot 1 januari werd dat vergoed en leverde de apotheek dit. Nu mensen het zelf moeten betalen, ziet directeur Omid Mehrani van Medicijnman apotheken – met tien locaties een van de grootste apothekers in Amsterdam – de klanten afhaken.
Laat dan maar zitten
“Omdat vanaf 1 januari de mensen er zelf voor moeten betalen, hebben we iedereen gebeld met de vraag of ze de bestellingen door de apotheek door willen laten gaan. Ongeveer een kwart wil dit niet. Ze zeggen: ‘Laat dan maar zitten’. Of: ‘Ik haal het wel ergens anders’. Maar of ze dat allemaal gaan doen, betwijfel ik.”
Risico op botbreuken
Apothekers maken zich daar volgens Het Parool zorgen over. Want hoe meer patiënten vitamine D niet op eigen initiatief gaan kopen, hoe groter het risico op vitaminetekorten en bijvoorbeeld botbreuken. “Veel ouderen herstellen niet goed na een botbreuk. Iemand kan invalide raken of zelfs sterven,” zegt Mehrani.
Besparing 129 miljoen
Ondanks verzet van patiëntenverenigingen, ouderenbonden en de apothekersorganisatie KNMP schrapte minister Ernst Kuipers het uit het basispakket. Het middel is goedkoop en makkelijk te verkrijgen bij drogist en supermarkt, stelt Kuipers. Al bij al is de besparing 129 miljoen euro.
Door vitaminetekort in ziekenhuis
Maar, zo waarschuwen apothekers volgens Het Parool: het is alleen een besparing als de patiënten de vitamines blijven slikken. Als meer mensen door de gevolgen van vitaminetekorten in het ziekenhuis belanden, dan is deze maatregel penny wise, pound foolish, waarschuwt de KNMP.