Tovertafel gaat de wereld over

Hester Anderiesen-La Riche studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Ze ontwikkelde de Tovertafel voor dementerende mensen. Dat levert haar nu de titel Alumnus van het jaar 2023 op.

Anderiesen-Le Riche krijgt haar onderscheiding op 21 september uitgereikt. Volgens AD Haagsche Courant niet geheel toevallig ook Wereld Alzheimer Dag waarvan het thema dit jaar ‘Samen aan tafel’ is.

Interactieve lichtprojecties

Hester Anderiesen-La Riche verdiepte zich tijdens haar promotieonderzoek in de vraag hoe ouderen met dementie gestimuleerd kunnen worden tot fysieke activiteit en sociale interactie. Haar antwoord daarop werd de Tovertafel: interactieve lichtprojecties die op tafel of op de grond geprojecteerd kunnen worden en die reageren op hand- of armbewegingen van de gebruikers.

Doorbreken van apathie

Het biedt mensen die leven met dementie, een vorm van fysieke, cognitieve en sociale stimulans en creëert zo momenten van plezier en geluk. De Tovertafel is volgens AD Haagsche Courant bewezen effectief in het doorbreken van apathie – een van de meest voorkomende symptomen van dementie – en het verhogen van de kwaliteit van leven bij mensen met matige tot ernstige dementie.

Positieve impact

Jasper Peterich, directeur Alumnirelaties en Universiteitsfonds Delft, noemt Anderiesen-Le Riche  in AD Haagsche Courant ‘een schoolvoorbeeld van hoe je met design en innovatie een enorme positieve impact op mens en maatschappij kunt maken’.  In maart 2015 werd de eerste Tovertafel in gebruik genomen. Het leverde haar bedrijf Tover (waar zeventig mensen werken) de titel van ‘meest innovatieve startup van Nederland’ op.

Tovertafel Pixie

De teller staat inmiddels op achtduizend exemplaren die in vijftien landen worden gebruikt. In een nieuwe online omgeving kunnen klanten zelf de Tovertafel-ervaring voor verpleeghuisbewoners personaliseren en verrijken. Later dit jaar lanceert Tover de Tovertafel Pixie, een intiemere en mobiele versie van de Tovertafel.