Thuiszorg in dubio over vaccinaties
Discussies over vaccinaties woeden ook in de thuiszorg, zegt Hans Buijing, directeur van Zorgthuisnl, de branchevereniging van zorgondernemingen in de ouderenzorg met in totaal ongeveer 45 duizend medewerkers .
‘Wij schatten dat tussen de 10 en 15 procent van onze zorgmedewerkers ongevaccineerd is, vooral vanwege religieuze motieven. Die cijfers baseren we op wat we horen van kleinschalige teams, die het allemaal van elkaar weten. We zien kernen in de grote steden en in de bible belt.’
Buijing zit ermee in zijn maag, zegt hij in de Volkskrant. ‘We hebben te maken met kwetsbare cliënten. Je wilt niet dat zij door ons handelen ziek worden.’ Daarom zou hij liever wel precies weten welke medewerkers een prik hebben gehaald. ‘Maar dat mag niet, vanwege de privacy’.
Andere achterg rond
Buijing zegt dat zijn personeel vaak een andere achtergrond heeft dan bijvoorbeeld ziekenhuispersoneel. ‘Er spelen bij ons meer islamitische of andere religieuze overtuigingen mee en het personeel is lager opgeleid dan in ziekenhuizen. Zij zijn soms sceptisch ten opzichte van vaccins.’ Buijing vroeg het ministerie van Volksgezondheid om betere informatievoorziening.
Te veel gepusht
Hoe lastig dat is, ondervond hij zelf, vertelt Buijing in de Volkskrant. Aan het begin van de coronacrisis stuurde Zorgthuisnl een tweewekelijkse coronamail naar het personeel. Er kwamen klachten binnen: er werd te veel gepusht om te vaccineren, was de teneur. De toon werd aangepast. En toen hij enkele jaren geleden medewerkers wilde aansporen om een griepvaccinatie te halen – slechts tussen de 13 en 28 procent van de zorgmedewerkers haalt die prik – kreeg hij van het RIVM te horen dat hij daar als werkgever niet over gaat.
Personeelstekort dreigt
Buijing staat persoonlijk niet onwelwillend tegenover een vaccinatieplicht, maar erkent dat die tot nieuwe problemen kan leiden. ‘Wij hebben al personeelstekorten. Wat als je door verplichte vaccinaties 10 tot 15 procent van je werknemers verliest? Dat kan niet.’