Succesvol opereren bij incontinentie
“De tijd dat we een natte broek als ‘normaal’ beschouwden voor vrouwen en mannen zou voorbij moeten zijn. Maar het taboe bemoeilijkt communicatie en toegang tot passende zorg. Het is hoog tijd daar iets aan te doen.” Dat schrijven Maxime Kummeling en Gommert van Koeveringe (urologen resp. Leiden UMC en Maastricht UMC) in Trouw.
Hoewel urineverlies niet altijd volledig kan worden opgelost, zijn er volgens beide urologen tal van mogelijkheden om de symptomen te verbeteren. Toch krijgen mannen en vrouwen niet dezelfde zorg, vooral als de kringspier onvoldoende functioneert door beschadiging.
Leer er maar mee leven
De toegang tot zorg loopt vanaf het begin uiteen, schrijven de twee urologen in Trouw. Zorg voor mannen met klachten na prostaatverwijdering krijgt aandacht in de nationale pers en ook vaker van hun behandelend arts, die er actief naar vraagt en kan doorverwijzen voor verdere behandeling. Maar een vrouw met deze klachten hoort vaak ‘het hoort het er nou eenmaal bij als je bent bevallen of als je ouder wordt’.
Kringspier-prothese
Een operatie waarbij een kringspier-prothese geplaatst wordt kan succesvol zijn, zowel voor mannen als voor vrouwen, met een genezing tussen 61 en 100 procent, aldus Kummeling en Van Koeveringe in Trouw. “Voor vrouwen werd dit in 2011 pas mogelijk in het Maastricht UMC en sinds kort ook in het Leidse UMC. In landen om ons heen gebeurt dit al twintig jaar; in Frankrijk worden jaarlijks ongeveer 300 vrouwen geopereerd. Hiermee lopen we in Nederland allesbehalve voorop. Dat moet veranderen.”