Stervende incontinent? Eerst intakegesprek

Verpleegkundige Jennifer Bergkamp (gespecialiseerd in palliatieve zorg) trok dit weekend veel aandacht met haar beschrijving wat er gebeurt als iemand incontinent raakt in de loop van het stervensproces.

In dagblad Trouw schrijft Stevo Akkerman hierover in een column over marktwerking in de zorg. De verpleegkundige vraagt de huisarts om een recept voor hygiënisch incontinentiemateriaal, waarna een heel circus begint, zo constateert de Trouw-columnist.

Niet zomaar bestellen

De spullen kunnen niet zomaar bij een leverancier worden besteld, dat is afhankelijk van de zorgverzekeraar, en die gaat een ‘intakegesprek’ voeren met de patiënt ‘om te beoordelen of er inderdaad sprake is van incontinentie, hoe zwaar die incontinentie dan is en op hoeveel verschoningen je dan recht hebt’.

Vernederend en het bespaart niets

Het is vernederend voor de stervende, en kosten bespaart het geenszins, aldus verpleegkundige Bergkamp: “Ik ben inmiddels twee weken bezig om dit geregeld te krijgen, mijn telefoon staat op 8 uur en nog alleen maar een intakegesprek voor elkaar.”

Geheimzinnige gremia

Akkerman schrijft hierover in een column waarin hij het zorgstelsel een ondoordringbaar bouwwerk noemt met afdelingen als de Nederlandse Zorgautoriteit, het Zorginstituut Nederland en het Integraal Zorgakkoord. “Geheimzinnige gremia waar je nooit iets mee te maken hebt. Of zijn zij het die achter de ongerijmdheden zitten van de marktwerking in de zorg, zoals de financiële prikkel van het eigen risico?”

Dankbaar zijn?

Zou marktwerking de kwaliteit van de zorg juist verhogen en moeten patiënten dankbaar zijn voor de druk die langs financiële weg op de aanbieders wordt gelegd? Betere zorg door hogere eisen? Het relaas van verpleegkundige Jennifer Bergkamp, doet volgens de Trouw-columnist iets anders vermoeden.