Spoedpoli in Dokkum
Het Sionsberg Netwerk Ziekenhuis (SNZ) in Dokkum en het Huisartsencentrum Dokkum willen samen het aantal verwijzingen naar de spoedeisende hulp (SEH) verminderen.
Met een zogeheten spoedpolikliniek hoopt de Sionsberg huisartsen zodanig bij te staan dat zij zich minder snel gedwongen voelen iemand door te sturen naar de spoedeisende hulp, aldus het Friesch Dagblad.
Snel aanvullend onderzoek
“Het gaat dan met name om ouderen bij wie de huisarts bedenkingen heeft en er niet direct in slaagt de vinger achter de oorzaak te krijgen”, zegt Melvin Mac Gillavry, voorzitter van de raad van bestuur van SNZ. “Een ziekenhuisopname lijkt dan niet nodig, maar de huisarts wil wel graag aanvullende diagnostiek hebben.” Op de spoedpolikliniek van SNZ kan dan in nauw contact met de huisarts heel snel aanvullend onderzoek worden gedaan.
Spoedeisende hulp onder druk
De samenwerking is volgens het Friesch Dagblad een reactie op de landelijke trend dat zelfstandig wonende ouderen in steeds grotere mate een beroep doen op de spoedeisende hulp. Vaak omdat zij nergens anders terecht kunnen, en geregeld met klachten waarvoor een ziekenhuisopname eigenlijk niet nodig is. Het zorgt voor een toenemende druk op het zorgsysteem en op de ziekenhuizen, die vanwege personeelstekorten vaak al kampen met een krappe bezetting.
Binnen een uur afgerond
Bij SNZ kunnen de patiënten volgens de bestuursvoorzitter snel terecht. De spoedpolikliniek heeft geen wachttijden en zegt de zorg planbaar te houden. “Diagnostiek, vervolgbeleid en een brief naar de huisarts kunnen al binnen een uur worden afgerond.”