Specialist ouderengeneeskunde in eerste lijn

Het is al geruime tijd niet meer vanzelfsprekend dat een oudere met complexe medische zorgvragen in een verpleeghuis terecht kan, schrijft voorzitter Jacqueline de Groot van Verenso (de beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde) in Medisch Contact.

“Eenmaal in het verpleeghuis wordt samen met de patiënt nagegaan welke ziekenhuisbezoeken of -opnames nog wenselijk zijn en bijdragen aan de kwaliteit van leven voor deze patiënt. Zeker als patiënten bij verschillende medisch specialisten komen, is er een meerwaarde in coördinatie en afstemming. Soms kost een polibezoek zoveel energie dat dat ten koste gaat van de fijne dingen die iemand nog graag zou willen doen.”

Mantelzorgondersteuning

In het verpleeghuis is het vanzelfsprekend dat de specialisten ouderengeneeskunde  die rol oppakken, schrijft voorzitter De Groot in Medisch Contact, dus waarom niet ook bij de groep die nu steeds meer thuis of in kleinschalige woonvormen woont en niet meer in het verpleeghuis komt? Hoe dat kan met al die schaarste? “Denk dan aan taakherschikking, aansluiten formele en informele zorg. En daaraan gelieerd mantelzorgondersteuning, want hoe houden we het anders vol?”

Kijk naar de besparingen

Telkens gaat het ook over wat een specialist ouderengeneeskunde zal gaan kosten, zo merkte De Groot op in Medisch Contact, maar beter zou het zijn om eens naar de besparingen te kijken. “Wat levert het op als een patiënt niet telkens met een taxi naar het ziekenhuis hoeft? Of onnodige opnames vanwege polyfarmacie? Of insturen naar de SEH voor een zorg­probleem?”

Groep met beperkt steunsysteem

Natuurlijk kan digitaal veel, aldus de voorzitter van de specialisten ouderengeneeskunde, maar voor een bepaalde groep kwetsbare ouderen gaat dat niet. “Die groep met beperkte gezondheidsvaardigheden en een beperkt steunsysteem wordt te weinig voor het voetlicht gebracht. De urgentie voor deze groep wacht niet tot er een nieuw kabinet is.”