Speciaal medicatie-spreekuur

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is, volgens twee betrokken artsen, het eerste niet-academische ziekenhuis met een speciaal medicatie-spreekuur. En dat is volgens deze twee artsen hard nodig, aldus het Brabants Dagblad.

Klinisch farmacoloog en geriater Rob van Marum is na al die jaren in het vak heel wat gewend. “Ik ben niet meer zo snel verrast over wat bijwerkingen van medicijnen kunnen doen.” Maar toen een patiënt hem tijdens het spreekuur vertelde dat ze in haar scootmobiel in slaap was gevallen terwijl ze de weg opreed, keek zelfs hij even op. “Als je dan kunt helpen door goed te kijken naar welke medicatie iemand gebruikt, levert dat veel winst op.”

Lange lijst bijwerkingen

Droge mond, spierpijn, misselijkheid, lage bloeddruk, maagpijn, zich verward voelen, suf worden: de lijst met bijwerkingen van medicijnen kan behoorlijk lang zijn. “Vaak denken patiënten dat bijwerkingen ‘erbij horen’. Maar dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn”, zegt collega-klinisch farmacoloog en ziekenhuisapotheker Jeroen Derijks in het Brabants Dagblad. De twee gespecialiseerde artsen houden sinds twee weken een speciaal medicatiespreekuur in het Bossche ziekenhuis.

Onnodig in het ziekenhuis

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat jaarlijks  ongeveer 50.000 ouderen (65+) in het ziekenhuis belanden door het gebruik van medicijnen. Dit kan komen door bijwerkingen, verkeerd gebruik, of een combinatie van medicijnen die niet goed samengaan. “De helft daarvan was mogelijk voorkomen door goed medicatieadvies”, legt Derijks uit. Hij onderzoekt hoe medicijnzorg beter op patiënten kan worden afgestemd door zorgverleners nauwer te laten samenwerken.

Kiezen voor hart of heup

Medicijngebruik en bijwerkingen hebben vaak grote invloed op het leven van patiënten. Dat maakt het advies voor bepaalde medicatie, of het afraden (van een combinatie) ervan, complex, aldus beide artsen in het Brabants Dagblad. ”Artsen gaan uit van hun eigen specialisme. Een cardioloog kiest bij een hartpatiënt voor het beste middel tegen hartproblemen, en schrijft bijvoorbeeld bloeddrukverlagers voor. Maar een specialist ouderengeneeskunde vindt dat soms juist geen goed plan voor zijn patiënt met Parkinson, omdat de kans op vallen daardoor groter kan zijn. Wat is dan de beste keuze: het hart of de heup? Wij geven daarin advies.”