Sociaal vertouwen daalt

Het demissionaire kabinet moet heel snel met een ‘herstelplan’ komen voor Nederland ná de crisis, vinden de drie planbureaus.

Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau vertelt in een interview in NRC over zijn ouders, in de zeventig, die het wel “redden” – maar weinig buiten komen. “Voor jonge kinderen is een jaar een forse periode waarin je van alles zou moeten meemaken en leren. En je hebt ouderen die niet weten of hun nog wel tien jaar is gegeven. Dan is het een hard gelag als je zo’n lange tijd je kinderen en kleinkinderen veel minder ziet.”

Tegenstelling onverstandig

Putters vindt de tegenstelling tussen oud en jong onverstandig, het kan zo escaleren. “Wij zien in ons onderzoek dat er veel meer reden is om je zorgen te maken over de verschillen binnen de groep ouderen en tussen jongeren onderling. Door hun achtergrond, hun opleiding.”

Minder zorgzaamheid en respect

Wat kan er gebeuren als de tegenstelling tussen jong en oud ‘escaleert’? Dan krijg je spanningen en druk op de solidariteit. We vragen nogal wat van jongeren: dat ze bijdragen aan de pensioenen en de zorg. Om dat goed te laten gaan heb je niet alleen politiek vertrouwen nodig, maar ook sociaal vertrouwen. Dat onderzoeken wij, en ik maak me daar zorgen over: het daalt. Mensen vinden zorgzaamheid en onderling respect nog steeds heel belangrijk, maar ze zien het steeds minder om zich heen.”

De staat aan de keukentafel

Door de regel dat je maar één persoon thuis mag ontvangen, is Putters zelf anders over de overheid gaan praten, vertelt hij in NRC. “Nu noem ik die ‘de staat’. Die beslist: jij mag niet je vader én je moeder ontvangen. Het voelt alsof de staat bij mij aan de keukentafel zit.”