Seniorenraad wil meer verpleeghuisbedden
Slechts 15 tot 18 procent van de oudere Westlanders vindt na een verblijf in het ziekenhuis een plek in een verpleeghuis in de buurt.
De Seniorenraad Westland hield volgens AD Haagsche Courant in de periode van 2018 tot 2022 een onderzoek naar de zorginstellingen waar Westlanders terechtkwamen nadat ze een behandeling in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft of het Haga (Leyenburg) in Den Haag hadden ondergaan. Slechts 15 tot 18 procent kreeg een plek in Westland.
Liefst je eigen kerk kunnen zien
“Als Westlandse oudere wil je op bekend terrein worden opgenomen, het liefst je eigen kerk kunnen zien”, zei Anny Berendse namens de Seniorenraad Westland tegen de gemeenteraad, waar gesproken werd over een structurele oplossing voor het enorme tekort aan verpleeghuis-, revalidatie- en crisisbedden. “Partners van ouderen moeten soms anderhalf, twee uur reizen met het openbaar vervoer om hen te bezoeken. Dat bezoek is vaak het enige lijntje dat mensen nog verbindt met hun vroegere leven.”
Persoonlijke tragedies
De berichten over licht dementerenden die uit hun vertrouwde leefomgeving worden gehaald zijn tragisch, aldus Berendse in AD Haagsche Courant. “En achter die vele persoonlijke tragedies zit een groot aantal minder mondige Westlanders. Als Seniorenraad voelen wij ons machteloos. Het duurt al zó lang en er komt maar geen oplossing in zicht. Het lijkt wel of wij als Westlanders als werkvoorraad worden gezien. De bedden moeten vol. Vanuit Monster is pas een hele etage naar Delft verhuisd en in Den Haag is een Westlandse afdeling.”
Bed buiten Westland
Om alle cijfers daarover exact op tafel te krijgen staat op 21 maart een zogenoemde expertmeeting gepland waarop de Westlandse gemeenteraad en het college in gesprek gaan met diverse zorgpartijen. Dan moet volgens AD Haagsche Courant blijken hoeveel Westlanders er precies een bed buiten Westland hebben. En omgekeerd, hoeveel Westlandse bedden er worden bezet door inwoners van Den Haag, Delft of elders.