Schoonmaaksubsidie klopt gewoon niet

‘Schoonmaaksubsidie’ voor ouderen met een hoog inkomen? Krimpen aan den IJssel vindt het niet oké en wees aanvragen voor huishoudelijke hulp om die reden af. Maar dat mag niet van de rechter, aldus AD Rotterdams Dagblad.  Al leidt het eigengereide beleid nu wel tot een wetswijziging.

Gelijke monniken, gelijke kappen. Dat was het idee achter de inkomensonafhankelijke eigen bijdrage van 19 euro voor mensen die gebruikmaken van de Wmo. Maar de praktijk is weerbarstig, merkte zorgwethouder Hugo van der Wal (SGP).

Ethische kwestie

“Ik vind dit een ethische kwestie”, verklaart Van der Wal in AD Rotterdams Dagblad. “Het abonnementstarief zorgt ervoor dat mensen die geen zorg nodig hebben, toch ondersteuning krijgen. En dat mensen die er wel van afhankelijk zijn op de de wachtlijst terecht komen. Want er is ook personeelskrapte. De wet klopt gewoon niet op dit punt.”

Moreel appèl op aanvragers

De Centrale Raad van Beroep heeft nu een helder vonnis geveld: de hoogte van iemands inkomen mag niet meewegen bij de toegang tot huishoudelijke hulp. Hoewel de recente uitspraak een soortgelijke zaak in Beesel en Leusden betreft, heeft Krimpen besloten zich eraan te conformeren. “We zouden anders uiteindelijk zelf ook voor de rechter komen te staan.” Financiële zelfredzaamheid is nu als voorwaarde geschrapt. Spijtig, vindt Van der Wal. “Maar we gaan wel een moreel appèl doen op mensen die een Wmo-hulp aanvragen en het makkelijk zelf kunnen betalen.”

Wet wordt aangepast

Einde verhaal? Nog niet, constateert AD Rotterdams Dagblad, want aan de horizon gloort nieuwe regelgeving. Naar aanleiding van het verzet vanuit Krimpen en andere gemeenten, besloot het kabinet ondertussen om per 2026 de eigen bijdrage in de hele Wmo aan te passen aan de hoogte van het inkomen.

Niet vanzelfsprekend

De wethouder hoopt dat de nieuwe Wmo straks mensen de ogen opent. “Gesubsidieerde hulp in de huishouding is niet vanzelfsprekend. Wie het zelf kan betalen, moet dat vooral doen.”