Rust voor mantelzorger dankzij waakstudent

Als een patiënt ’s nachts onrustig is – bijvoorbeeld – schakelt het UMC Groningen een waakstudent in die voor continu toezicht zorgt. Dat is een hele zorg minder voor het zorgpersoneel én voor de mantelzorgers.

Continu toezicht heeft bij onrustige patiënten (bijvoorbeeld bij delier) de voorkeur, aldus een artikel vanuit het UMC Groningen in Medisch Contact.

Vaak al overbelast

Verpleegkundigen, mantelzorgers, (on)geschoold personeel en vrijwilligers kunnen deze taak op zich nemen. Maar continu toezicht brengt een enorme belasting met zich mee. Mantelzorgers zijn vaak al overbelast door een grote zorgvraag vóór de opname en hebben meestal ook nog andere verplichtingen zoals werk en zorg voor het eigen gezin.

Minder zorgen aan je hoofd

Het UMC Groningen zet sinds 2016 studenten in bij onrustige, (vaak) delirante patiënten. Deze waakstudent neemt de taak van de mantelzorger over, zonder medische verantwoordelijkheden, aldus het artikel in Medisch Contact. Alles gebeurt onder de verantwoordelijkheid van de verpleegkundigen. De inzet van waakstudenten biedt vooral voordelen voor mantelzorgers en verpleegkundigen. Mantelzorgers hebben minder zorgen aan hun hoofd en weten dat de patiënt continu in de gaten werd gehouden en de waakstudent kon alarmeren als er iets zou misgaan bij de patiënt.

Ook graag waakstudent thuis

‘We hoeven daar even niet aan te denken. Dat is echt een genot’, aldus een mantelzorger. Deze mantelzorger ervoer vóór de opname van de patiënt een enorme druk op haar schouders en vond de inzet van de waakstudenten ontlastend. Ze zou de waakstudenten ook graag thuis willen hebben: ‘Als jullie zouden zeggen dat doen we thuis ook, nou, dan zou ik zeggen, kom direct!’ Verpleegkundigen ervaren ook meer rust door de inzet van waakstudenten, omdat zij niet continu bij de patiënt hoeven te blijven.