Rode loper uit voor goede ouderenzorgideeën

“Het zou heel belangrijk zijn als mevrouw Helder niet steeds zegt dat het in de ouderenzorg allemaal minder en digitaler wordt.”

Dat zegt Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidseconomie en dementie aan de VU, in een interview in het FD.

In plaats daarvan moet ze volgens de hoogleraar zeggen: we gaan sociale netwerken verbreden en zorgzame gemeenschappen opbouwen. En voor iedereen die dat goed wil regelen, of het nou een zorgverzekeraar is of een wethouder of een burgerinitiatief, rollen wij de rode loper uit. Dus: een basis regelen en drempels wegnemen.

Goede initiatieven gefrustreerd

Daarbij hoeft de minister geen miljarden neer te leggen, zegt Canoy in het FD. “Ze moet zorgen dat iedereen deze kant op gaat hollen.” ‘Nu gebeurt precies het omgekeerde, aldus Canoy. “Het is niet te geloven wat we in Nederland allemaal hebben bedacht om goede initiatieven te frustreren.”

Midden in de samenleving

Canoy benadrukt het belang van lokale initiatieven waar ouderen in woonzorgcombinaties midden in de samenleving staan. De schaal is beperkt en menselijk en vrijwilligers spelen er een voorname rol. Het idee is mooi, maar er zijn veel barrières die grootschalige toepassing in de weg staan. Canoy gelooft er heilig in en gaat de maatschappelijke waarde proberen aan te tonen.

Geen zorg maar aandacht

Ouderen hebben vaak geen zorg nodig, zegt de hoogleraar gezondheidseconomie en dementie in het FD, maar aandacht of hulp bij het organiseren van hun leven. “Als we nou concluderen dat de belangrijkste behoeftes die mensen hebben helemaal geen zorg zijn, waarom laten we dat dan niet door mensen uit het welzijnswerk doen? Of door vrijwilligers?” Er zijn anderhalf miljoen 65-plussers die zelf geen zorg nodig hebben en ook geen mantelzorg bieden. “Die vinden het vaak belangrijk om nog maatschappelijk nuttig bezig te zijn.”