Regionaal zorgplan voor ouderen
Bij DrechtDokters, een regionale eerstelijnsorganisatie, is een regionaal zorgplan voor ouderen ontwikkeld. ‘We willen de oudere omringen met gewenste, doelmatige, functionele zorg die toekomstbestendig is en die wij ook kunnen blijven geven’, zegt huisarts Yvonne Hogewoning-van der Harten in een publicatie van Vilans.
Het regioprogramma Zorg voor ouderen wordt momenteel ingezet bij een groep kwetsbare ouderen. Met deze mensen wordt een vragenlijst doorgelopen en wordt gekeken hoe zij scoren op allerlei lichamelijke en geestelijke gebieden. Vervolgens wordt met de patiënt samen een behandelplan gemaakt. Hogewoning legt uit dat het hierbij vooral belangrijk is om te prioriteren en te kijken wat voor de patiënt het belangrijkste is. “We kijken naar gewenste zorg en haalbaarheid, we kijken of het zorg is die we kunnen blijven aanbieden.”
Zorg op maat en eigen regie
Het programma draait om het bieden van zorg op maat, mét behoud van eigen regie voor de patiënt. Daarvoor is het volgens Hogewoning vooral belangrijk om in gesprek te gaan en blijven: “De hele essentie van samen beslissen is in gesprek gaan. Alleen in iemands dossier kijken is een beetje ouderwets. Ik denk dat niemand het fijn vindt als iemand zomaar in je dossier kan kijken. Ik denk dat het ook heel belangrijk is dat men beseft dat je vaak nog gewoon aanspreekbaar bent als je voorbij de 70 bent.”
Wie ben ik, wat wil ik, wat heb ik
Om deze gesprekken te bevorderen, ontwikkelde huisarts Hogewoning het Persoonlijk Patiënten Dossier. Dit is een boekje dat patiënten kunnen gebruiken als geheugensteun voor hun (medische) informatie. In het boekje is ruimte voor het beantwoorden van de vragen ‘Wie ben ik?’, ‘Wat wil ik?’, ‘Wat heb ik?’, ‘Wat slik ik?’ en overige informatie of verklaringen. Huisarts Hogewoning gaf dit boekje aan al haar patiënten van 75 jaar en ouder en ging vervolgens met ze in gesprek. Hiervan merkte ze direct het positieve effect,aldus de Vilans-publicatie.