Cultuursensitieve thuiszorg altijd maatwerk

Rekening houden met iemands culturele achtergrond. In de thuiszorg is dat volgens AD Haagsche Courant verre van zelfsprekend. Bij de Zoetermeerse organisatie OmniaZorg is dit juist volkomen normaal.

“Cultuursensitieve zorg is niets bijzonders, maar ánders”, zegt oprichter Moustapha El Baroudi. De thuiszorgorganisatie gaat op een respectvolle manier om met de culturele en religieuze normen en waarden van cliënten. “Het draait om beleving, bejegening en communicatie. Ouderen met een migratieachtergrond hebben vaak moeite met zorg buiten de familie.”

Taal speelt belangrijke rol

De wensen moeten uiteraard wel binnen de mogelijkheden passen. “Eisen dat iedereen die over de vloer komt een hoofddoek draagt, is niet de bedoeling. Daarentegen is het soms wel fijn als je elkaar kunt begrijpen. Dan speelt dezelfde taal spreken een belangrijke rol”, zegt El Baroudi, die veertien verschillende nationaliteiten in zijn personeelsbestand heeft.

Iedereen eigen zorgplan

Cultuursensitieve zorg lijkt al snel om religie te draaien. Maar het moet juist vooroordelen over een geloofsovertuiging wegnemen. “Wij zien cliënten als individu, niet als vertegenwoordiger van een culturele achtergrond.” Voor iedereen wordt een eigen zorgplan samengesteld. “Het is altijd maatwerk.”

Meer dementie

Volgens het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM) gaat het aantal 55-plussers met een migratieachtergrond (400.000) de komende tien jaar verdubbelen. Ook komt dementie tot vier keer vaker voor dan bij autochtone ouderen. Om die reden wordt cultuursensitieve zorg steeds belangrijker. “Het gebeurt nog te weinig”, zegt de oprichter van OmniaZorg in AD Haagsche Courant.