Pensionado’s moeten zelfbeeld bijstellen

De onderzoekers, de minister en haar ambtenaren tonen zich weinig visionair, aldus een commentaar van de Leeuwarder Courant: Is rigoureus bezuinigen echt het enige dat ons rest? Of is er iets te bedenken waardoor niet meer, maar juist mínder ouderen aanspraak maken op zorg?

Modellen daarvoor bestaan,merkt de krant op met verwijzing naar het recente rapport Zorgzame buurten, waarin vijftien aansprekende Nederlandse initiatieven worden beschreven die ‘het systeem weten te trotseren en zorgzame gemeenschappen realiseren’. Ouderen die zich van waarde weten, blijken zich beter te voelen en minder vaak een beroep te doen op zorg. Ze gebruiken minder medicijnen, zijn minder vaak depressief, voelen zich minder eenzaam. Dat scheelt geld, maar leidt ook tot meer levenskwaliteit.

Omslag in het denken

Er is wel een omslag in het denken voor nodig, aldus de Leeuwarder Courant, op vele vlakken: in woningbouw, stedelijke infrastructuur, in wettelijke en financiële regelingen. Sterker nog, een heel andere inrichting van de maatschappij is nodig, er moet ruimte worden geschapen voor een nieuwe solidariteit tussen de generaties. “Daar moet het gesprek, ook in Den Haag, zeker in Den Haag, over gaan.”

Middenin het leven

In zo’n nieuwe wereld zullen pensionado’s hun zelfbeeld moeten bijstellen. Wie stopt met werken, hoeft zich niet aan het maatschappelijke leven te onttrekken. Een oudere is veel meer dan een recreërend, e-bikend of hulpbehoevend wezen. Een oudere staat middenin het leven.