Patiënt hecht sterk aan zorg door eigen huisarts
Meer dan 90% van de huisartsen en patiënten vindt het belangrijk dat de patiënt in bepaalde situaties, zoals bij een ernstig ziektebeeld, contact heeft met de eigen huisarts. Een vragenlijststudie vanuit Amsterdam UMC onderstreept het belang van continuïteit van zorg in Nederland, aldus het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
De onderzoekers stuurden de vragenlijst naar 499 Nederlandse huisartsen en 1599 patiënten van 65 jaar of ouder. De deelnemers kregen negen scenario’s voorgelegd, zoals bijvoorbeeld een verstuikte enkel, bloed in de ontlasting of familieproblemen. De vragenlijst werd ingevuld door 249 huisartsen en 582 patiënten.
Verstuikte enkel
Patiënten vonden het volgens het NTvG in zeven van de negen scenario’s belangrijk om hun eigen huisarts te spreken. Alleen bij een verstuikte enkel en een splinter in het oog vond de meerderheid dat niet belangrijk. Huisartsen vonden het ook niet belangrijk bij een bloeddrukcontrole en acute pijn op de borst.
Continuïteit van zorg
54% van de huisartsen en 17% van de patiënten vond dat de continuïteit van zorg over de jaren was afgenomen. De belangrijkste factoren bij de continuïteit van zorg waren het aantal betrokken zorgverleners en de wachttijd om de eigen huisarts te spreken.
Extra tijd voor de patiënt
Suggesties om de continuïteit van zorg te verbeteren gingen volgens het NTvG onder meer over extra tijd voor de patiënt, maar ook over het verbeteren van de toegankelijkheid van de huisartsenpraktijk door bijvoorbeeld inloopspreekuren en meer mogelijkheden voor digitale consulten. Er is daarom een belangrijke rol voor de beleidsmakers in de zorg weggelegd.