Passende zorg ouderen in ziekenhuis
Het huidige wetenschappelijk bewijs houdt onvoldoende rekening met de specifieke zorgbehoeften van ouderen in het ziekenhuis. Dat zegt internist-ouderengeneeskunde Simon Mooijaart.
De internist hoopt hier de komende jaren verandering in te brengen. Mooijaart is benoemd tot Leidse hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder ouderengeneeskunde.
Gebrek aan bewijs
Mooijaart heeft zich tijdens zijn opleiding tot internist verbaasd over het gebrek aan bewijs voor het behandelen van oudere patiënten. “Behandelrichtlijnen van een ziekte zijn vaak gebaseerd op onderzoek met patiënten van rond de 45 jaar, vaak mannen, die maar één ziekte hebben. Dat is niet altijd 1-op-1 te vertalen naar een vrouw van tachtig die meerdere ziektes heeft.”
Gezamenlijke besluitvorming
Om de behandeling beter op de oudere patiënt af te stemmen is een persoonlijke aanpak cruciaal. “De behoeften van patiënten kunnen erg verschillen, vooral bij oudere patiënten is de diversiteit groot: de ene tachtigjarige wil geen intensieve behandeling meer terwijl de andere nog alles wil proberen. Dat vraag om gezamenlijke besluitvorming met de patiënt.”
Belangrijke doelen
Daarnaast is inzicht in het ziekteverloop cruciaal. “Als we kunnen voorspellen hoe het met elke patiënt afloopt, kunnen we een betere behandelkeuze maken en betere ondersteuning bieden. Van veel ziekten en behandelingen bij ouderen weten we nog niet goed wat de gevolgen zijn voor de doelen die voor ouderen belangrijk zijn, zoals behoud van zelfredzaamheid en het geheugen.”