Passende zorg als nieuwe richting
Het Nederlands zorgstelsel staat op knappen. Door de alsmaar groeiende zorgvraag rijzen de kosten de pan uit, terwijl het personeelstekort in de zorg steeds nijpender wordt. ’Passende zorg’ is het antwoord, stelt Zorginstituut Nederland.
“Maar we kunnen niet te lang wachten”, waarschuwt bestuursvoorzitter Sjaak Wijma in de Telegraaf. “De urgentie is groter dan veel mensen denken.”
Niet langer houdbaar
“Zorg zoals we die nu kennen, is niet langer houdbaar. Passende zorg is een oplossing én een verbetering van zorg. Het draagt effectief bij aan het functioneren van mensen. Zo dicht mogelijk rondom de patiënt georganiseerd en digitaal wanneer dat kan. Het is niet alleen gericht op het genezen van ziekten, maar op ’hoe krijgen we meer gezondheid?’. Preventie is dus heel belangrijk. En bovendien draagt passende zorg bij aan een goede samenleving.”
Grote veranderingen
Voor de zomer komt het Zorginstituut met een kader passende zorg, “waarin we beschrijven waaraan passende zorg moet voldoen. Maar daarmee is het nog niet ingevoerd. Dat is een stapsgewijze aanpak. Het gaat om grote veranderingen. Mensen zullen tegen zijn, zullen het moeilijk vinden omdat ze zich moeten aanpassen.”Maar we kunnen niet te lang wachten, zegt de voorzitter van het Zorginstituut in de Telegraaf, want de urgentie is groter dan veel mensen denken.
In het regeerakkoord
Het RIVM berekende dat als er niets verandert de zorgkosten in 2040 zijn opgelopen tot €174 miljard. Dit komt door de vergrijzing: steeds meer mensen hebben vaker en langer zorg nodig. Ook komen er meer en meer dure geneesmiddelen en nieuwe technologieën op de markt. Als we niets doen, kan straks niet iedereen meer zorg krijgen. In het regeerakkoord staat passende zorg als nieuwe richting voor de zorg.