‘Particuliere zorg vergt strenger toezicht’

Het toezicht op luxe zorgvoorzieningen voor ouderen met dementie moet beter. Huur en servicekosten lopen er soms op tot 6000 euro per maand, en er is geen instantie die daarop toeziet.

De sector is populair bij investeerders, ook internationale. Maar de autoriteiten hebben bij overnames door buitenlandse bedrijven te weinig oog voor kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg. Dit zeggen deskundigen in reactie op onderzoek van Follow the Money.

Investeerders in de rij

Follow the Money deed maandenlang onderzoek naar particuliere aanbieders van ‘woonzorg’. Hieruit blijkt dat het beleggen in luxe villa’s voor ouderen met dementie de laatste jaren enorm toeneemt.
Ook buitenlandse investeerders staan in de rij. De Franse, beursgenoteerde bedrijven Korian en Orpea hebben inmiddels ruim een derde van de Nederlandse particuliere ouderenzorg in handen.
Ondertussen schiet de zorg in particuliere verpleegvilla’s regelmatig tekort, blijkt uit rapporten van de Inspectie. Terwijl bewoners er soms vele duizenden euro extra betalen – al blijft onduidelijk waarvoor precies.

Lucratieve beleggingen

Follow the Money schreef eerder over het gebrek aan transparantie in de ouderenzorg en over de lucrativiteit van beleggen in mensen met dementie. In dit artikel reageren deskundigen op die bevindingen: ‘Het ministerie en de Zorgautoriteit moeten beginnen met het screenen van deze bedrijven voordat het te laat is om nog te corrigeren.’ Hugo Borst en Carin Gaemers – bekend van hun lobby voor meer geld voor de ouderenzorg – zijn boos dat ook commerciële zorgaanbieders gebruikmaken van de extra 2,1 miljard euro die het ministerie van Volksgezondheid na hun campagne in 2016 beschikbaar stelde.