Ouderenzorg klem in nacht

Een verpleegkundige spoeddienst die ouderen in nood ’s avonds en ’s nachts te hulp schiet, bijvoorbeeld na een val. Volgens brancheorganisatie ActiZ denken zorgaanbieders verspreid door het land erover dit op te zetten, zo meldt de Telegraaf.  Ze vullen zo een gat dat is gevallen door bezuinigingen en personeelstekorten.

De dienst is bedoeld voor zowel ouderen die nog thuis wonen als in een verpleeghuis. Vaak zijn in de avond en nacht geen thuishulpen of verpleegkundigen meer beschikbaar. Om ouderen toch te kunnen voorzien van noodzakelijke zorg biedt een spoeddienst volgens ActiZ uitkomst, aldus de Telegraaf.

Financieel lastig verhaal

Er zijn al zulke diensten actief in de regio’s Rotterdam en Haaglanden. Ze zijn opgezet door samenwerkende zorgaanbieders. Financieel is het een lastig verhaal. Verzekeraars betalen alleen voor de medische verrichting, zoals het vervangen van een katheter. ActiZ: “Maar hiervoor moet ’s nachts wel een hele organisatie paraat staan.” Verzekeraars melden hierover nu in gesprek te zijn met zorgorganisaties.

Auto vol materialen

Bij Spoedzorg Rotterdam rijden elke nacht vier verpleegkundigen rond in de regio met een auto vol middelen en materialen. Zo hebben ze wondmaterialen en katheters mee. Alles om direct eerste hulp te kunnen verlenen. In de praktijk merken verpleegkundigen dat het soms ook een sociale visite is. “Ouderen zijn dan eenzaam of bang. Als we hun vitale functies checken, zoals pols en bloeddruk, zijn ze gerustgesteld.”

Minder druk op huisartsen

Door de toeloop van ouderen kregen de huisartsen het steeds vaker ’s nachts niet meer gebolwerkt op de huisartsenposten. “Ons hele systeem liep erop vast”, zegt Huisartsenposten Rijnmond in de Telegraaf. Door de inzet van Spoedzorg Rotterdam zijn nu al maandelijks honderd artsenvisites minder nodig bij ouderen in de avond en nacht. Tegelijkertijd krijgen de patiënten wel de juiste zorg. “En kunnen wij er meer zijn voor de mensen die echt door een arts gezien moeten worden.”