Ouderenmishandeling vaak door overmacht

Ouderenmishandeling is er in vele vormen, vertellen drie aandachtsfunctionarissen van Veilig Thuis in de regio Kennemerland in Dagblad van het Noorden.

“Van fysiek geweld tot schreeuwen en schelden, van negeren tot uitbuiting, van seksueel misbruik tot onthouden van zorg. Altijd is er sprake van een afhankelijkheidsrelatie. “ En vaak gebeurt het niet eens opzettelijk. “In de meeste gevallen is er sprake van overmacht.”

Overbelasting mantelzorgers

Een belangrijke oorzaak van het groeiende probleem is dat steeds meer ouderen op hoge leeftijd samen thuis wonen, terwijl dat in veel gevallen eigenlijk niet meer kan.  Veilig Thuis ziet volgens Dagblad van het Noorden steeds meer situaties van geweld dat ontstaat door overbelasting van mantelzorgers.

Veranderend karakter

De enorme toename van het aantal mensen met dementie speelt een grote rol in de problematiek. “De zorg voor een dementerende partner is al ontzettend zwaar, helemaal als je tachtigplusser bent. Het karakter van de partner verandert, ze geeft af en toe een vileine opmerking. Dan gebeurt het dat de frustraties zo hoog oplopen dat er een tik wordt uitgedeeld.”

Woningnood speelt ook een rol

De woningnood draagt ook bij aan het probleem, aldus Veilig Thuis in Dagblad van het Noorden. Steeds meer kinderen trekken, bijvoorbeeld na een gestrande relatie, noodgedwongen weer bij hun ouders in. “Dan zie je dat de patronen van vroeger vaak terugkeren. Het kind vindt het vanzelfsprekend dat de ouder voor hem zorgt, alles voor hem betaalt. En anders pakt hij het zelf wel. In bijna alle gevallen van ouderenmishandeling door kinderen, voelt deze zoon of dochter zich tekortgedaan. Ze hebben altijd het gevoel dat hun broer of zus werd voorgetrokken, terwijl dat vaak niet de waarheid is. Vaak is het ook de broer of zus die aangifte doet.’’Vaak gaat mishandeling door kinderen gepaard met verslavingsproblematiek en/of schulden.