Ouderen in de steek gelaten
Sinds de opheffing van de bejaardentehuizen en het overheidsbeleid om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten functioneren, is deze bevolkingsgroep steeds meer beland in de hoek waar de klappen vallen. Dat schrijft Frans Boomer uit Nieuwegein in de Telegraaf.
“Duizenden ouderen, die praktisch zonder verzorging en tot wanhoop gedreven zijn, wachten op dit moment op overplaatsing naar een verpleeghuis. Echtgenoten die hun demente partner jarenlang als mantelzorger verzorgen, leggen nu zelf het loodje. Huwelijkspartners, die elkaar eeuwige trouw gezworen hebben, worden na 50 tot 60 liefdevolle jaren wreed uit elkaar gerukt.”
Alleen gezien als kostenpost
Wegens personeelsgebrek worden ouderen thuis verstoken van essentiële zorg, aldus Boomer in de Telegraaf, want over een netwerk beschikken ze nauwelijks. “Kinderen hebben ze niet of deze wonen te ver weg of ze hebben het te druk met hun eigen zaken, zodat de ouderen volledig op zichzelf zijn aangewezen en verwaarlozing en eenzaamheid op de loer liggen. Door kostenbesparing gedreven is het ziekenhuisbeleid erop gericht om 80-plussers operaties te onthouden. Dat alles hebben we te danken aan een overheid die ouderen alleen beschouwt als kostenpost.”