Omslag verpleeghuiszorg raakt alle ouderen
De politieke discussie over verpleeghuizen laait weer op. Volgens de oppositie schakelt het kabinet overhaast over op ’thuis blijven wonen’, schrijft dagblad Trouw.
Staat het kabinet op het punt met de verpleeghuizen dezelfde fout te maken als eerder met de verzorgingshuizen? De oppositie in de Tweede Kamer heeft de vergelijking al getrokken.
Niet meer vanzelfsprekend
De omslag is in het regeerakkoord wat omfloerst aangekondigd maar gaat alle ouderen raken. De nieuwe standaard wordt dat “collectief georganiseerde ouderenzorg niet meer vanzelfsprekend is”. Oftewel: ook de zieke ouderen die eerder nog naar een verpleeghuis zouden gaan, zullen vanaf nu steeds vaker thuis blijven wonen en daar hulp krijgen.
Oppositie wil meer bedden
GroenLinks en PvdA willen dat er juist 25.000 extra bedden bij komen in de verpleeghuizen. Door personeelstekorten is “zorg thuis regelen voor zieke ouderen ongelooflijk ingewikkeld”. Tot 2025 moeten er ter overbrugging nog verpleeghuisbedden bij, is het voorstel van de oppositie. Ook oppositiepartijen PVV, SP en Denk sluiten zich aan. Er is wel een prijskaartje, meldt Trouw: 360 miljoen euro.
Bouwen ouderenwoningen uitdaging
De kans dat de oppositie de kabinetsplannen voor de ouderenzorg bij kan stellen lijkt klein. Minister Conny Helder van ouderenzorg verdedigt de snelheid waarmee het kabinet aanstuurt op langer thuis wonen voor ook de zieke ouderen. Volgens haar is het onvermijdelijk dat die omslag wordt ingezet. De vergrijzing dwingt het kabinet om de ouderenzorg heel anders te gaan inrichten. Er zal in de toekomst sowieso minder personeel beschikbaar zijn en intensieve medische zorg kan ook thuis worden geleverd. “De uitdaging ligt wel in het bouwen van genoeg ouderenwoningen”, erkent de minister volgens Trouw.