Noodgedwongen langer in ziekenhuis

Bijna 50.000 vooral oudere patiënten lagen het afgelopen jaar onnodig lang in het ziekenhuis. Bij elkaar gaat het om zo’n 275.000 overbodige dagen. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit cijfers van stichting Dutch Hospital Data. Daardoor krijgen deze ouderen geen passende zorg en zijn de kosten hoger.

Meestal ging het om kwetsbare ouderen die niet terug naar huis konden. Ze hadden bijvoorbeeld verpleeghuiszorg nodig of revalidatie. Maar het regelen van deze vervolgzorg duurt steeds vaker lang. “Dit verdient meer aandacht van de politiek”, zegt Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, in de Telegraaf. Het probleem speelt al jaren maar wordt steeds groter. In 2021 ging het nog om zo’n 15.000 patiënten minder dan nu.

Onnodig

In 2023 werd 273.788 keer een ziekenhuisbed bezet door iemand die helemaal geen ziekenhuiszorg meer nodig had. Het ging om 48.536 patiënten. Dat blijkt uit cijfers die de Telegraaf opvroeg bij de stichting Dutch Hospital Data. Dit betekent dat vorig jaar dagelijks 750 mensen onnodig in het ziekenhuis lagen. In 2021 ging het nog om 201.193 bedden en 36.855 patiënten.

Omzetplafond

Anneke Westerlaken, voorzitter van brancheorganisatie in de ouderenzorg Actiz, ziet dat veel ouderen recht hebben op passende zorg en die niet altijd krijgen. Daarvoor zijn volgens haar twee redenen. “In een aantal regio’s zien we dat zorgaanbieders hun omzetplafond eerder bereiken”, zegt ze. Daardoor ontkomen organisaties soms niet aan een opnamestop waardoor ouderen die een plek nodig hebben er niet terecht kunnen. Daarnaast ziet ook zij het groeiend tekort aan personeel waarmee ze kampen. “Terwijl er steeds meer ouderen bij komen die zorg nodig hebben.”