Niet met onopgemerkte aandoening naar huis
Oudere patiënten die opgenomen worden op de spoedeisende hulp (SEH) van het ziekenhuis in Doetinchem, bijvoorbeeld omdat ze bij een val iets gebroken hebben, kunnen ook een geriater aan het bed krijgen. Dagblad De Gelderlander bericht hierover.
De in zorg voor ouderen gespecialiseerde arts moet voorkomen dat mensen met onopgemerkte aandoeningen naar huis gestuurd worden. “Bij ons is een derde van de patiënten die op de SEH komt 70 jaar of ouder”, zegt spoedeisendehulparts Annekoos Wiersinga van het Slingeland Ziekenhuis. “Niet direct veel meer dan een aantal jaar geleden, maar we zien wél dat de problemen complexer worden.”
Infectie als oorzaak val
Nu mensen langer thuis blijven wonen, zijn ze vaak minder in beeld bij hulpverleners. Dan kan het voorkomen dat problemen zich opstapelen, zegt geriater Mieke Karlietis in De Gelderlander. “Om een voorbeeld te geven: bij 40 procent van de ouderen die vanwege een vervelende val op de spoedeisende hulp terechtkomt, blijkt een infectie de oorzaak. Maar dat is niet altijd meteen duidelijk.”
Patiënt minder snel uit beeld
Om ervoor te zorgen dat onderliggende kwalen niet onopgemerkt blijven, werkt het ziekenhuis met een vragensysteem. “Als het antwoord op één van die vragen bij een patiënt ‘ja’ is, dan kijkt de geriater ook mee”, zegt Wiersinga. “Denk aan vragen als ‘is de patiënt bekend met geheugenproblemen?’ of ‘is er thuis meer zorg nodig als de patiënt niet wordt opgenomen?’” Als duidelijk wordt dat een patiënt meer zorg nodig heeft, dan kan het ziekenhuis snel schakelen. “Het grote voordeel is dat patiënten minder snel uit beeld raken.”
Voorkomen dat problemen opstapelen
“Door patiënten die dat nodig hebben goed door te lichten, voorkomen we dat problemen nóg verder opstapelen en ze vaker opgenomen moeten worden”, zegt Karlietis in De Gelderlander. “Al is het overigens niet zo dat ouderen de spoedeisende hulp verstoppen. Onderzoek laat zien dat dat niet klopt. Ze zijn er zeker, maar het aantal neemt niet hand over hand toe.”