Mondzorg reikt veel dieper
“Met goede mondzorg laat je mensen weer meedoen”, aldus tandarts-geriatrie Peter de Goede op Internationale Mondgezondheidsdag. De Goede werkt al ruim veertig jaar in de mondzorg voor ouderen. Afgelopen week ontving hij de Mondzorg Award van tandartsenorganisatie KNMT voor zijn wekelijkse telefonische spreekuur Ouderen en Mondzorg.
Waarom een telefonisch spreekuur, mensen hebben toch gewoon hun eigen tandarts? De Goede: “We begonnen het landelijke spreekuur bij Senioren Brabant-Zeeland in coronatijd, toen veel mensen helemaal niet naar de tandarts kónden. Toen bleek dat veel ouderen al jaren niet meer bij de tandarts kwamen. Ik help ze met gratis advies. Daarbij werk ik samen met hun eigen tandarts, of ik zoek mee naar een geschikte tandarts. Het is heel laagdrempelig, je kunt gewoon bellen.”
Ben ik het nog wel waard
De meest gestelde vraag is, zo zegt De Goede in het Noordholland Dagblad, “en dat vind ik stuitend: ‘Ben ik het nog wel waard?’ Ouderen worden gezien als kostenpost. Het erge is dat ouderen dat zelf ook vinden. ‘Ach meneer De Goede, ik ben al 82, moet ik daar de kinderen nog mee lastig vallen?’ Maar als je al 82 bent, is de kans groot dat je 93 wordt.”
Impact gaat veel verder
De impact gaat veel verder dan alleen de mond, aldus de tandarts-geriatrie. Het is bijvoorbeeld bekend dat het niet goed lukt om de bloedsuikerspiegel van mensen met diabetes constant te houden als ze een blaasontsteking hebben. Minder bekend is dat zo’n relatie er ook is met ontstekingen in de mond. Tandvleesaandoeningen vergroten de kans op hart- en vaatziekten. Of neem de longziekte COPD. Een verstoorde mondflora is in tien procent van de gevallen de oorzaak van een toename van ziektesymptomen van COPD. Ook met betrekking tot Alzheimer is veel onderzoek gedaan.”