Moeite met spreken bij dementie

Anneke Tromp is directeur van SpreekTaal logopedisten. Een van de specialisaties: logopedie voor senioren. Dinsdag 19 september spreekt zij tijdens het Gooise Alzheimer Café in in Naarden, aldus de Gooi- en Eemlander, die met haar sprak.

“Spreek- en communicatieproblemen bij ouderen komen heel veel voor. Er zijn verschillende oorzaken. Een ervan is dementie. De hersenen van iemand met dementie werken anders dan voorheen, ze reageren anders op binnenkomende prikkels. Het doseren daarvan en het bieden van veiligheid zijn belangrijk. Veiligheid betekent ook de ander beschermen tegen de voortdurende confrontatie met zijn of haar falen.”

Houd oogcontact, neem de tijd

Gevraagd naar tips voor een gesprek met mensen met dementie,  zegt Anneke Tromp in de Gooi- en Eemlander: “Benader je gesprekspartner van voren, zodat diegene niet schrikt. Zorg ervoor dat er niet teveel achtergrondgeluid is. Maak en houd oogcontact. Neem de tijd. Spreek met een zachte, lage stem, dit voelt als vertrouwelijk en behaaglijk. Spreek rustig, articuleer goed. Spreek zonder stemverheffing, dit veroorzaakt angst. Mensen met dementie zijn erg gevoelig voor stembuigingen, intonatie, klank en toon. Luid spreken voelt voor een dementerende alsof je kwaad op hem of haar bent. Gebruik eenvoudige woorden, geen spreekwoorden of andere figuurlijke taal. En gebruik als het kan gebaren om je vraag te ondersteunen.”