Met slimme apparaten zelfstandig blijven

“Wat moet ik met zo’n ding?” Ouderen zitten niet altijd te wachten op slimme apparaten. Toch kan een computerstem een wereld van verschil maken, blijkt uit een reportage in dagblad Tubantia: waar voorheen hulp langskwam, redt opa of oma zich nu zelf.

“Goedemorgen mevrouw Jansen, bent u al naar het toilet geweest?” Een heldere stem klinkt door de kamer. Nee, nog niet”, reageert de vrouw. “Dan is het misschien verstandig om dat even te doen.” De tachtiger staat op en loopt op haar gemakje richting de wc.

Ondersteuning voor de dagstructuur

Waar ze dit door dementie voorheen vaak vergat – met incontinentie en een naar gevoel tot gevolg – wordt ze nu meerdere keren per dag herinnerd aan de bezoekjes in het kleinste kamertje van haar woning. En daar komt geen zorgmedewerker aan te pas. Die heldere stem? Dat is de computerstem van een ‘dagstructuurondersteuner’, een soort pratende klok. De standaardversie lijkt op een grote wekker, maar hij bestaat ook in de vorm van een plantje en dat ziet er volgens Tubantia nog leuk uit ook.

Autonomie cruciaal voor prettig leven

Slimme apparaten als deze kunnen enorm verschil maken voor ouderen die geestelijk of fysiek achteruitgaan, zeggen medewerkers van de Twentse zorgorganisaties Livio, Liberein, De Posten en Manna. “Als iemand bang is om bezoek kwijt te raken door nieuwe apparaten, dan zoeken we daar een andere oplossing voor. Een vrijwilliger bijvoorbeeld.” Want zorgprofessionals zijn er niet voor visite. Anderzijds zijn er ook genoeg ouderen die dankzij de apparaten weer de rust en privacy hebben waar ze zo naar verlangden. Autonomie is cruciaal voor een prettig leven en bovendien: hoe meer iemand zelf blijft doen, hoe fitter diegene vaak blijft.

Nieuwe cliënten vragen er zelf om

De ervaring leert dat ouderen die eenmaal bekend zijn met de apparaten niet meer zonder willen. Zoals die man die stellig weigerde een tablet in huis te nemen, maar toch overstag ging en er nu elke dag plezier aan beleeft. Volgens de professionals is er een hele generatie ouderen in aantocht die de innovatie in de zorg ‘heel logisch vindt’. Nieuwe cliënten vragen tegenwoordig zelf naar de mogelijkheden of sterker: hebben de spullen al in huis gehaald.