Met bedsensors en buren de vergrijzing te lijf
Zorgorganisatie tanteLouise loopt voorop met arbeidsbesparende technologie in de ouderenzorg. Maar even belangrijk om de vergrijzingsgolf op te kunnen vangen is sociale innovatie, zeggen experts in het FD.
Nieuwe technologieën zijn er te over, maar zijn die voldoende om de enorme vergrijzingsgolf die Nederland overspoelt het hoofd te bieden? Ja, zegt de FME, ondernemerskoepel voor de technologische industrie: Aan het kabinet en het veld om te zorgen voor betere randvoorwaarden zodat die innovaties breed kunnen worden toegepast.
Solidariteit opnieuw invullen
Hoogleraar en bestuursvoorzitter Mirella Minkman van kennisorganisatie Vilans zegt in het FD: ‘Als gemeenschap zullen we met elkaar moeten kijken hoe we de solidariteit opnieuw invullen: wat kan technologie ons bieden en wat moeten we daaraan toevoegen. In die combinatie zal de oplossing liggen.’
Continue flexibiliteit
Sociale innovatie is even belangrijk als nieuwe technologieën, beaamt de Tilburgse hoogleraar Eveline Wouters in het FD. De nadruk in de ouderenzorg verschuift noodgedwongen steeds meer naar de hulpvragers en hun netwerk van naasten en mantelzorgers. Reageren op signalen die via sensors worden doorgegeven vraagt om continue flexibiliteit, wat heel anders is dan de roosters die nu de inzet bepalen in de professionele thuiszorg.
Afspraken met de middenstand
Niet alleen familie en naasten maar ook de buurt waar de oudere woont kan bijdragen, zegt manager Marcha Kwisthout van tanteLouise. Zo zijn er in Steenbergen afspraken met de middenstand, in Bergen op Zoom geven buren zich op als extra ogen voor bewoners van het woonzorgcentrum daar.
Het gaat ook om saamhorigheid
Die sociale cohesie zal in de toekomst meer dan ooit nodig zijn, voorspelt Kwisthout in het FD. ‘Volgens de prognose kent de gemiddelde straat in Nederland straks drie mensen met dementie of geheugenproblemen. Het gaat niet alleen om de technologie, maar ook om de samenhorigheid.’