Maatschappelijk debat ouderenzorg
Liesbeth Schoenman uit Marknesse heeft gisteren minister Conny Helder bestookt met schrijnende voorbeelden uit de praktijk van de zorg voor de meest kwetsbare ouderen. Ze wil dat de minister ingrijpt en krijgt volgens dagblad De Stentor een verrassend antwoord.
Noodkreet naar Den Haag
Schoenman verzamelde in korte tijd tientallen medestanders om zich heen. Samen hebben ze de groep en de website Stop Verwaarlozing Ouderen opgericht. Op allerlei fronten roert de groep zich, zoals in gesprekken met politici, zorgbedrijven en nu ook de minister, die op haar ministerie in Den Haag uitgebreid de tijd nam de noodkreet aan te horen. Schoenman bracht, samen met Bert Steinebach uit Balkbrug, vooral de boodschap over: minister, kwetsbare ouderen hebben u nodig, grijp in. “Als ouderen tot hun dood thuis willen of moeten wonen, moet er zorg zijn die dat mogelijk maakt en dat is nu niet op orde. Een kleine groep kwetsbare ouderen is zelfs helemaal niet in beeld.”
We moeten het met z’n allen doen
Minister Helder draaide er volgens De Stentor niet omheen. “Wat u beschrijft, wil ik ook niet. Ik ben blij met dit soort signalen. Het is goed wat u doet en belangrijk uw stem te horen. Ik deel uw zorg en herken ook veel. Dit kan Den Haag niet alleen oplossen. We moeten het echt met z’n allen doen. Ik heb helaas geen toverstokje. Het zal tijd kosten, veel van alle betrokken partijen vragen, maar we werken er hard aan.”
Leren van goede voorbeelden
De minister vertelde dat ze een maatschappelijk debat gaat organiseren over de toekomst van de zorg en nodigde Schoenman en Steinbach uit deel te nemen aan die dialoog. Ze gaf gehoor aan de uitnodiging van Stop Verwaarlozing Ouderen om op werkbezoek te komen bij een voorbeeld van succesvolle, kleinschalige zorg in de regio Zwolle, aldus De Stentor. “Dat doe ik graag. Van goede voorbeelden kunnen we veel leren.”