Liever zorgzame buurt dan verzorgingshuizen
Het kabinet kijkt naar de mogelijkheid om verzorgingshuizen opnieuw te openen. Maar daar is geen personeel voor, los van andere bezwaren. Kies voor zorgzame buurten. Dat stellen in het AD Guus Bannenberg en Jan Smelik (bestuursleden van Nederland Zorgt voor Elkaar) in een oproep die wordt ondersteund door Alzheimer Nederland, Anbo-PCOB, NNCZ Noord-Nederlandse coöperatie van zorgorganisaties, LOC Waardevolle zorg, ZorghulpNL, Espria Ledenvereniging, Nationaal Ouderenfonds, V&VN, Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk en Senioren Brabant-Zeeland.
Bannenberg en Smelik verwijzen naar de initiatiefnota ‘Wijkgerichte zorg door zorgzame buurten’ van GroenLinks-PvdA Kamerlid Elke Slagt, die deze week in de Tweede Kamer werd besproken. Hierin pleit zij voor lokale samenwerking tussen gemeenten, sociaal werk en zorg- organisaties, maar vooral: inwoners. Dit sluit aan bij het breed gedeelde gevoel van noaberschap, waarbij buurtbewoners naar elkaar omzien. Zo ontstaat een zorgzame gemeenschap.
Veel lokale bewonersinitiatieven
Zorgzame buurten zijn geen abstract idee, aldus de oproep in het AD: ons land telt al meer dan tweeduizend lokale bewonersinitiatieven op het gebied van zorg en welzijn. Austerlitz Zorgt, Zorgvrijstaat in Rotterdam-West en Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid laten al jaren zien dat het werkt. “De kracht van deze aanpak is dat ouderen, ook met dementie, heel lang zelfstandig kunnen blijven wonen in hun vertrouwde omgeving, met behulp van vrijwilligers, lokale voorzieningen – vaak in zelfbeheer – en professionele zorg waar nodig.”
Goedkoper en aantrekkelijker
Om meer zorgzame buurten door Nederland te realiseren, stelt de initiatiefnota voor om gemeenten de taak én het budget te geven om burgerinitiatieven actief te ondersteunen. Het kabinet heeft 600 miljoen beschikbaar voor veranderingen in de ouderenzorg. Bannenberg en Smelik stellen in het AD voor dit grotendeels te investeren in dementievriendelijke buurten met zorg in de wijk door huisartsen en wijkverpleegkundigen, direct of via gemeenten. “Dat is niet alleen goedkoper, maar biedt ook een veel aantrekkelijker perspectief voor ouderen en hun omgeving dan het bouwen van nieuwe verzorgingshuizen.”