Leefcoach als vertrouwenspersoon
Bij Community Care Dongen draait het om de inzet van zogeheten leefcoaches. Door hun werk kunnen dementerenden langer thuis wonen.
De afgelopen drie jaar liep deze samenwerking tussen de gemeente, zorginstelling Maria-Oord en Coöperatie VGZ op proef. Onlangs werd besloten om er wegens succes mee door te gaan. Het is een nieuwe manier van omgaan met ouderenzorg tussen cliënt, mantelzorger en dienstverlener, schrijft BN De Stem. Vier leefcoaches begeleiden nu veertig mensen.
Ik vergeet nu minder
Een leefcoach zorgt bijvoorbeeld voor een speciale klok die aan afspraken herinnert, en een Medido, een apparaat dat op de juiste tijd medicijnen aanreikt. “Ik kan het leven nu beter accepteren dan een half jaar geleden”, zegt een cliënt in BN De Stem. “Ik doe mijn best om mijn geheugen actief te houden. Ik vergeet nu minder. Ik kan er nu ook beter over praten. Ik durf alles te bespreken. Het is goed om een vertrouwenspersoon van buiten de de eigen omgeving te hebben.”
Eén aanspreekpunt
“Goede begeleiding werpt vruchten af”, zegt een van de coaches. “Als leefcoach ben ik niet alleen een vraagbaak en een steun voor de mensen zelf, maar ook voor de mensen om hen heen. Meestal is dat de directe familie. Partner en kinderen. Het is bijzonder om al die mensen goed te leren kennen. Daar is tijd voor. Belangrijk is dat die mensen in mij één aanspreekpunt hebben. Afspraken die ik als leefcoach maak, zijn direct geregeld voor de huisarts, de gemeente of andere partners.”