Hoop voor alzheimerpatiënt
Onder deze kop meldt de Telegraaf dat het Alzheimercentrum Amsterdam, het Amsterdam UMC en het Brain Research Center enthousiast zijn over Donanemab, het nieuwe medicijn tegen alzheimer.
Uit grootschalig internationaal onderzoek blijkt dat mensen die in het beginstadium van de ziekte zitten met dit middel minder snel achteruitgaan. “Dit biedt hoop. Hiermee wordt het denkbaar dat de ziekte van Alzheimer ooit te genezen zal zijn.”
Jaar lang geen verslechtering
Donanemab is wereldwijd onderzocht onder een kleine 1200 patiënten met beginnende alzheimer, onder wie 22 Nederlanders. Bij hen werd 1,5 jaar lang iedere maand het middel ingebracht via een infuus. Nu blijkt volgens de Amerikaanse farmaceut Lilly dat het medicijn de cognitieve achteruitgang van deelnemers remde met 35%. Bijna de helft van de patiënten die het gebruikten verslechterde een jaar lang niet.
Echt een verschil
Normaal gesproken ligt dat percentage niet-verslechterende patiënten beduidend lager. “Dat is echt een substantieel verschil”, zegt Niels Prins, directeur van het Brain Research Center, in de Telegraaf. “En dat maakt me enthousiast.” Ook Wiesje van der Flier, wetenschappelijk directeur van Alzheimercentrum Amsterdam, is blij. “Het wetenschappelijk bewijs stapelt zich steeds verder op dat deze aanpak om alzheimer te behandelen, werkt. En dat biedt hoop.” Een paar maanden geleden bleek een ander medicijn tegen de ziekte, Lecanemab, ook al effectief. Zij het net iets minder dan Donanemab nu.
Stapje voor stapje
Waar Van der Flier en Prins volgens de Telegraaf nu het meest blij mee zijn, is dat deze ontwikkelingen hoop bieden op een toekomst zonder dementie. “Misschien duurt dat nog even”, zegt Prins. “Maar we weten echt steeds meer. Na al die jaren komen we nu eindelijk ergens.” Van der Flier: “Stapje voor stapje brengen we deze ziekte ooit tot staan. Daar ben ik van overtuigd.”