Hoe Pro Senectute in de uitverkoop ging

Honderd jaar lang verzorgde Pro Senectute (‘voor de ouderdom’) woonruimte en zorg voor senioren van stand, totdat vorig jaar opeens de zorg en het vastgoed in de uitverkoop gingen. Pro Senectute gaat verder als goed doel met 90 miljoen in kas, de honderden bewoners en cliënten met dementie blijven op tien woon- en zorglocaties achter bij een rationeel investeringsfonds. Aldus een onderzoek van NRC.

De vereniging is de afgelopen anderhalf jaar volgens NRC radicaal op de schop gegaan. Van de ideële ouderenvereniging is weinig meer over: de zorgtaken zijn overgedaan aan de Rotterdamse bedrijvenopkoper Venturion, de gebouwen eind vorig jaar voor zo’n 90 miljoen euro verkocht aan het Britse investeringsfonds Schroders.

Geen harpist meer

Opeens moeten de ouderen en hun families zich verhouden tot een zorgaanbieder die winstmaximalisatie nastreeft, huren verhoogt, extra taken voor mantelzorgers introduceert en digitale zorginnovaties binnenhaalt. De bewoners hebben volgens NRC te horen gekregen dat het budget voor culturele extraatjes, zoals een harpist die op zondag komt optreden, wordt afgebouwd. De 90 miljoen euro die het vastgoed opleverde is weliswaar in de kas van hun vereniging achtergebleven, maar dat geld is door een recente statutenwijziging niet langer voor hen bestemd.

Stapels adviezen

De voorzitter van Pro Senectute zegt tegen NRC dat de keuze voor Venturion allerminst controversieel was, maar juist breed gedragen werd. Na „uitgebreide discussies” waarbij „stapels adviezen” zijn besproken stemden tijdens de beslissende vergadering begin 2024 vrijwel alle stemgerechtigde leden vóór het losknippen en overdragen van de zorg aan de investeerder, vertelt ze. Die hoefde niets te betalen voor de overname, er werd immers verlies gedraaid.

Cliëntenraden

De cliëntenraden, die vooral bemenst worden door bewoners op leeftijd en familieleden van zorgcliënten, hebben volgens NRC de grootste moeite om de keten aan gebeurtenissen van de afgelopen anderhalf jaar te reconstrueren. Afspraken uit het verleden staan niet of onduidelijk op papier, blijkt uit interne correspondentie, en bovendien heeft Venturion geen zin om openheid van zaken te geven.

Commerciële partij

Venturion laat aan NRC weten heel goed te snappen dat een „stichting met een lange, bijzondere geschiedenis zoals Pro Senectute moet wennen aan de samenwerking met een commerciële partij”. Venturion is „altijd open en transparant geweest” over de aanpak: „Wij geloven in een gezonde marktwerking in de zorg.”