Help, de alarmknop wordt onbetaalbaar

Geen huissleutel meer die ergens op een kantoor ligt opgeslagen, maar een digitale kluis bij de voordeur waarin de sleutel is opgeborgen. Zie daar een cruciaal onderdeel van het nieuwe systeem voor alarmknopgebruikers die zijn aangesloten bij vier Twentse zorginstellingen. Mooi geregeld, toch? Daar denken ouderen totaal anders over, meldt dagblad Tubantia. “De kosten zijn absurd hoog.”

De alarmknop met de bijbehorende dienstverlening kostte tot nu toe 18,15 euro per maand. Maar dat verandert. De maandelijkse kosten voor deze vorm van personenalarmering gaan naar 40,15 euro. Ruim verdubbeld dus. Bij de vier zorgorganisaties maken een kleine tweeduizend bewoners gebruik van personenalarmering. Een groot deel van hen gebruikt enkel sociale alarmering, waarbij eerst familie of vrienden worden ingeschakeld. Dan is een digitale sleutelkluis niet verplicht en blijven de kosten beperkt. Maar wie wel kiest voor de digitale sleutelkluis met bijbehorende dienstverlening betaalt de volle mep: 40,15 euro per maand.

Eén centrale

De prijsverhoging is het gevolg van de overstap van de vier zorgorganisaties naar zorgcentrale Alerta. Daar komen straks alle meldingen binnen van mensen die acute, ongeplande zorg nodig hebben. “Nu hebben we allemaal nog ons eigen meldsysteem, maar als we efficiënt willen samenwerken moeten we ook toe naar een eenduidig systeem en één centrale die de zorgverleners inschakelt. Daarbij is de keuze gevallen op Alerta”, zegt de projectleider in Tubantia.

Belachelijk

Seniorenorganisatie KBO Senioren Overijssel verbaast zich over het prijskaartje dat aan deze dienst hangt. “ Ouderen moeten zoveel mogelijk zelfstandig wonen, maar dat wordt ze op deze manier onmogelijk gemaakt. Het is belachelijk dat je dit niet op fatsoenlijke wijze kunt regelen”, zegt voorzitter Herman Pieper in Tubantia. Hij raadt bewoners dan ook aan om er melding van te maken bij de KBO. “Wij sturen de meldingen dan door naar het landelijke seniorennetwerk.”

Onvermijdelijk

De projectleider snapt de kritiek van ouderen, maar benadrukt dat de overstap naar een digitale sleutelkluis onvermijdelijk is. “We werken in de nacht met drie zorgverleners, die een groot gebied bedienen. Zij moeten binnen een half uur bij een bewoner zijn, maar moeten dan eerst de sleutel ophalen op kantoor. Dat zorgt voor veel vertraging. Bovendien moet die sleutel ook weer worden teruggebracht. Daarnaast bestaat het risico dat sleutels zoekraken. Willen we de zorg slimmer organiseren dan moet je met een digitale sleutelkluis werken.”