Grote ambities reductie zorggebruik
Zorgorganisaties krijgen €40 mln subsidie om op buurtniveau problemen op te lossen. Het idee is dat informele maatschappelijke verbanden en behandeling thuis veel zorgvraag kunnen wegnemen, aldus het FD over het plan ‘De buurt als ecosysteem’.
Het gaat om een plan van zestien zorgaanbieders, zorgverzekeraars, maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstellingen. Zij hebben de komende drie jaar €40 mln aan subsidiegeld te besteden in twintig buurten in het hele land. Als het plan aantoonbaar werkt, komt er extra geld vrij voor in totaal honderd buurten.
Grote ambities
De ambities van de groep zijn groot: in deelnemende buurten moet het beroep op wijkverpleging per cliënt met 15% omlaag, en het zorggebruik bij huisartsen en ziekenhuizen met 20% tot 30%. Dat zou (bij landelijke invoering) in 2033 betekenen dat er 27.000 zorgverleners minder nodig zijn, een reductie van het verwachte personeelstekort met bijna een derde.
Al langer in deze richting
De deelnemende zorgorganisaties bewegen al langer in deze richting, zegt Agnes Klaren van het Brabantse Thebe in het FD. ‘Onze medewerkers geloven erin. We hebben dit ook te doen om het werkplezier te behouden. En vanwege de groeiende zorgvraag is het belangrijk dat we mensen van zorg kunnen blijven voorzien die het echt nodig hebben.’
Vijf onderwerpen
Concreet bekijken zorg- en maatschappelijke organisaties tot het eind van het jaar welke vraagstukken er in elk van de twintig gekozen buurten zijn, en hoe die opgelost kunnen worden. Verbetering wordt volgens het FD gezocht op vijf onderwerpen: preventie, samenwerking onder zorgverleners, waar mogelijk thuis behandelen, versterken van cohesie en onderlinge zorgzaamheid in de buurt, en leren en uitwisselen van ideeën.