Griepprik komt weer, maar gaan we nog?
De griepprikcampagne gaat vanaf half oktober weer van start. Afgelopen keer lag de opkomst lager dan het jaar ervoor. Hoe wordt dat deze winter, is de vraag in de Telegraaf.
Afgelopen jaar was de opkomst voor de griepprik volgens het RIVM lager dan het jaar ervoor: 56,8 om 58,3 procent. Ted van Essen, voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting, verwacht dat de animo dit jaar vergelijkbaar zal zijn met 2022. Het RIVM wil daarvan geen inschatting maken.
Risico onderschat
Volgens Van Essen onderschatten relatief veel mensen uit de risicogroepen het gevaar van een griep- en corona-infectie. “Ze snappen dat je een longontsteking kunt oplopen als gevolg van de griep. Maar ze weten niet dat het risico op een hartinfarct ook zes keer stijgt ten opzichte van een normale situatie. ’Ik krijg nooit griep’, zeggen mensen dan. Maar jaarlijks lopen honderdduizenden Nederlanders het op. En dan moet je afwachten hoe het loopt.”
Beetje klaar met al die prikken
Van Essen signaleert in de Telegraaf ook een prikmoeheid in de maatschappij. “Mensen zijn er een beetje klaar mee.” Of dat zorgelijk is? “In de afgelopen tien jaar zijn er jaarlijks gemiddeld 4700 mensen aan de griep overleden. Het was in 2018 enorm heftig. Toen waren er maar liefst 900.000 besmettingen en 9000 sterfgevallen.” Volgens hem beschermt de prik voor 30 procent tegen het krijgen van de griep en voor 40 tot 45 procent tegen ziekenhuisopname.
Corona- en griepprik samenvoegen
Van Essen snapt niet “niet waarom we de coronaprik- en griepprikcampagne niet gewoon samenvoegen”, zegt hij in de Telegraaf. Dan krijgen mensen alles tegelijk en ligt de drempel veel lager. Voor mensen uit risicogroepen is het best wel een expeditie om er twee keer apart voor de deur uit te moeten.”