Gelukkig oud worden door muziek
Astrid Nijssen (33) uit Wijchen is musicalacteur en oprichter van stichting Music Care. Haar doel: ouderen met (en zonder) dementie gelukkig maken met muziek.
Met haar groep professionele musicalacteurs trad ze in de afgelopen negen jaar bij 550 zorginstellingen in Nederland op. Negen voorstellingen maakte ze tot nog toe. Deze zomer speelt ze in Nijmegen, waar het allemaal begon, vertelt ze in de Gelderlander.
Aan het succes van de voorstellingen ging een voorzichtige start vooraf. “Ik richtte Stichting Vivendi op, nu Music Care, en moest in het begin bijna smeken om bij zorginstellingen te mogen spelen”, vertelt Nijssen. “Ze vonden ons maar jong en wisten niet wat ze konden verwachten. Tot ik via via met Jan Slagter van Omroep Max in contact kwam. Hij had de première gezien en wilde een donatie doen zodat we tien voorstellingen konden spelen, onder meer bij De Waalboog. Daarna is het balletje gaan rollen en wisten zorginstellingen ons te vinden.”
Hersencellen activeren
Inmiddels heeft Nijssen een team van dertien musicalacteurs en ondersteunend personeel om zich heen verzameld. Ook vindt er binnen Music Care wetenschappelijk onderzoek plaats naar de werking van muziek. “Ik wilde me meer verdiepen in die werking, ook weten wat het met de hersens doet. Zo heb ik nu geleerd dat door de muziek hersencellen weer geactiveerd worden. Rianne Simons doet onder leiding van neuropsycholoog Anna-Eva Prick onderzoek naar die werking”, vertelt ze.
App en workshops
Behalve dat ze subsidies aanvraagt, heeft Nijssen volgens de Gelderlander geregeld contact met nieuwe sponsors. Met sponsoring vanuit Jumbo is ze in 2019 gestart met workshops en een app: het Music Care-pakket. “Zo kunnen de zorg en mantelzorgers muziek inzetten gedurende de dag. Een playlist ter ontspanning of een van onze muziektherapeuten geeft workshops op locatie. Ik weet hoe hoog de druk in de zorg is, dus snap dat het niet altijd makkelijk is erbij te doen. Toch hoop ik dat muziek meer onderdeel wordt van de dagelijkse zorg en binnen zorgopleidingen. Het werkt écht.”