Geen operatie gebroken heup, familie woedend
Nederlandse ziekenhuizen zijn terughoudender geworden met het opereren van gebroken heupen bij kwetsbare ouderen. Ze geven ook de keuze om voor alleen pijnbestrijding te kiezen. Maar volgens een Haarlemse familie gaf het Spaarne Gasthuis hun oude moeder niet eens de keuze voor een operatie. Tot hun grote woede, aldus het Haarlems Dagblad.
Woedende advertenties
‘Schande’ staat er op een groot, knalroze kartonnen bord op de gevel van een woning aan de Kloppersingel. Daarnaast hangen teksten en een foto van Tiny de Nijs-Klijnsma. Die is volgens haar kinderen Alice en Frans onnodig gestorven. De kinderen hebben ook woedende overlijdensadvertenties laten plaatsen in enkele huis-aan-huisbladen.
Ter zwak voor operatie
Op 27 februari viel de 95-jarige mevrouw de Nijs in haar woning en brak haar heup. De orthopeden van het Spaarne Gasthuis besloten haar niet te opereren, vertelt de familie in het Haarlems Dagblad. Ze was nog maar matig mobiel, veel te mager (45 kilo) en te zwak, vonden de artsen. Het risico dat ze rond of na de operatie zou overlijden, schatten ze in als ‘behoorlijk’. In plaats daarvan boden ze pijnbestrijding aan, in de vorm van een zenuwblokkade. Daarmee zou ze korter of langer, in elk geval pijnloos, kunnen blijven leven.
Geen herstel
Na enkele weken zoeken vond dochter Alice het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar bereid de operatie uit te voeren, ook al was haar moeder er inmiddels ontzettend slecht aan toe. De ingreep verliep goed, zegt de dochter in het Haarlems Dagblad. Alleen liep mevrouw de Nijs door het wekenlang stil in bed liggen een ernstige doorligwond op. “De thuiszorg zei meteen: hiervan zal ze niet herstellen.” Op 16 mei overleed Tiny de Nijs. Alice: “Alléén door die doorligwond, alléén omdat ze niet binnen 24 uur werd geopereerd. Anders had ze hier gewoon heerlijk in het zonnetje gezeten.”
Keuzevrijheid
Voor het Haarlems Dagblad blijft het de vraag hoe het zit met de keuzevrijheid die patiënten in zo’n geval hebben. Het Spaarne Gasthuis en het Noordwest Ziekenhuis beantwoorden vanwege beroepsgeheim geen vragen over dit specifieke geval. In het algemeen lijkt het Alkmaarse ziekenhuis meer keuzevrijheid te bieden aan zeer kwetsbare ouderen met een gebroken heup.