Geen huisarts als vertrouwd gezicht
Commerciële bedrijven verstevigen in hoog tempo hun grip op Nederlandse huisartsenpraktijken.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg krijgt hierover volgens de Telegraaf steeds meer meldingen van patiënten, die klagen dat hun huisartsenpraktijk na een bedrijfsmatige overname nauwelijks nog bereikbaar is.
Huisarts met pensioen
Commerciële partijen kopen vooral praktijken op van huisartsen die met pensioen gaan. Vooral in achterstandswijken en op plekken waar veel ouderen wonen, lenen praktijken zich voor een overname. Daar is het lastig om een nieuwe huisarts te vinden. De werkdruk is hoger omdat ouderen en kwetsbare mensen meer zorg vragen.
Gruwelijk verdienmodel
Bovendien valt in deze wijken meer te verdienen. Huisartsenpraktijken krijgen van zorgverzekeraars per kwartaal per patiënt een bedrag uitgekeerd aan inschrijfgelden. Zorgeconoom Xander Koolman van de VU stelt in de Telegraaf dat zorgverzekeraars tot wel 53 euro per kwartaal betalen per patiënt in achterstandswijken of buurten met veel ouderen. In jongere of meer welgestelde wijken is dat minder: tot slechts 17 euro. Koolman: “Dat is een soort startgeld, waarvoor nog geen zorg verleend hoeft te worden. Als je kunt voorkomen dat mensen langskomen in de praktijk, heb je een gruwelijk verdienmodel te pakken.”
Eigen gezondheid monitoren
AD-columnist Linda Akkermans kreeg toevallig ook een brief “dat onze huisarts de boel overdraagt aan zo’n commerciële partij met een aanstellerige Engelse naam. Met passages erin dat ‘de continuïteit van de zorg blijft gewaarborgd’. Dat wij er weinig van gaan merken, want ‘de vertrouwde gezichten blijven zoveel mogelijk’. Op de website las ik vervolgens over e-health en dat wij patiënten onze eigen gezondheid gaan ‘monitoren’.”
Hou mijn hart vast
Het kan Akkermans mij niet zoveel schelen tegenover wie zij zit als zij (of een van haar kinderen) iets mankeert. “Het kan me echter dan weer wél schelen als ik aan mijn ouders en schoonouders denk, of aan ouderen die nog zelfstandig wonen. Dan hou ik mijn hart vast.” Voor hen is laagdrempelige toegang tot de zorg juist essentieel.
Medische geschiedenis
Voor deze mensen is het volgens de AD-columnist meer dan wenselijk dat ze bij elk bezoekje aan de praktijk wél tegenover een vertrouwd gezicht zitten. “Iemand die hun medische geschiedenis kent. En helaas gaat dat bij veel commerciële praktijen dus nogal eens mis. Dan kan mijn huisartsenpraktijk nu wel beloven dat het goedkomt, ik vrees met grote vreze. Niet voor mezelf, maar namens alle oudere en kwetsbare patiënten.”