Familie moet gaan schoonmaken
Het personeelstekort voor huishoudelijke hulp is in de gemeente Stichtse Vecht zo nijpend, dat geadviseerd wordt familie en vrienden in te zetten.
In Stichtse Vecht duurt het volgens AD Utrechts Nieuwsblad nu twee tot drie maanden voordat een inwoner überhaupt terecht kan voor een afspraak bij een Wmo-ambtenaar om de aanvraag te bespreken. Alle mensen die recht hebben op huishoudelijke hulp, hebben recent een brief gekregen over de problematiek. Daarin wordt hen gevraagd mee te denken of het schoon houden van hun huis op een andere manier georganiseerd kan worden, zoals de hulp minder vaak in te zetten: om de week in plaats van wekelijks.
Beroep op netwerk
De gemeente hoopt zo de beschikbare huishoudelijke hulpen beter te verdelen over de inwoners. ‘We realiseren ons dat we hiermee een groot beroep doen op de zelfredzaamheid van de inwoner en diens netwerk’, schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad over de kwestie. ‘Voor de langere termijn zijn we samen met de huishoudelijke hulp aanbieders in gesprek over hoe we het dit ook op andere manieren kunnen organiseren.’
Tussentijdse oplossingen
De lokale welzijnsorganisatie is aangehaakt; medewerkers gaan samen met mensen die op de wachtlijst staan kijken naar tussentijdse oplossingen. Daarbij wordt een beroep gedaan op familie en andere bekenden. Intussen houdt een vrijwilliger in de gaten hoe het met de bewoner gaat.
Vaker pgb inzetten?
In de lokale politiek leven volgens AD Utrechts Nieuwsblad zorgen over de situatie. Lokaal Liberaal, de grootste fractie, gaat er vragen over stellen. “Het gevaar is dat als je toestemt met het tijdelijk verminderen van het aantal uren huishoudelijke hulp, er na loop van tijd wordt gezegd: ‘U kunt dus met minder uren af.’” Geopperd wordt om meer gebruik te maken van het pgb. “Daarmee kunnen inwoners zelf mensen zoeken die hen komen helpen.”