Explosieve kostenstijging door personeelstekort
De kosten van de ouderenzorg, ggz en gehandicaptenzorg lopen sterk op, en dat heeft alles te maken met de inhuur van extern personeel.
De komende drie jaar zullen de kosten voor de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en ggz met 32 procent stijgen, wat neerkomt op ongeveer 18 miljard euro extra. Een analyse van Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, laat volgens dagblad Trouw zien dat het inhuren van extern personeel een van de redenen is voor de explosieve stijging.
Kwaliteit onder druk
In de ouderenzorg is 10 procent van de medewerkers niet in loondienst. Hoe meer geld naar extern personeel gaat, des te minder ruimte er is voor investeringen in de kwaliteit van de zorg, bijvoorbeeld voor technologische innovaties om juist de zorgtekorten op te vangen, stelt Actiz, de branchevereniging van zorgorganisaties, in Trouw.
Simpelweg te weinig mensen
“We weten dat we dit personeelstekort niet kunnen oplossen op de manier zoals we het nu doen”, stelt Actiz. “Er zijn simpelweg te weinig mensen die deze vacatures de komende twintig jaar kunnen invullen. We moeten dus anders naar dit probleem gaan kijken, bijvoorbeeld met technologische innovaties die bepaalde taken van personeel kunnen overnemen.”
Personeelskosten 50% omhoog
De personeelskosten namen tussen 2010 en 2020 al met 50 procent toe, blijkt uit de analyse van Intrakoop. Het is niet zo dat de salarissen in bijvoorbeeld de thuiszorg elk jaar met 5 procent zijn gestegen. De lastenstijging zit dus grotendeels bij de medewerkers die niet in loondienst zijn.
Enorme uitdaging
Actiz stelt in Trouw dat de nieuwe cijfers nogmaals laten zien ‘dat we als maatschappij voor een enorme uitdaging staan’. ‘Door de oplopende vergrijzing binnen Nederland stijgt het aantal 65-plussers de komende twintig jaar met meer dan de helft tot bijna vijf miljoen. Het aantal 90-plussers stijgt zelfs met 200 procent. Dit in combinatie met de oplopende zorgkosten, heeft grote gevolgen voor hoe de zorg er straks uit gaat zien.’