Eten is het lekkerste medicijn

Kleding wassen en maaltijden maken zijn diensten die zorgorganisaties doorgaans uitbesteden. Interzorg uit Assen heeft het roer omgegooid en doet alles weer zelf, aldus Dagblad van het Noorden. Zo duurzaam en lokaal mogelijk.

Bij het welbevinden van bewoners (of cliënten) hoort goed eten en drinken, is de visie van de Drentse zorgorganisatie. “Bij veel andere organisaties is eten en drinken een sluitpost”, zegt Roelof Bos, manager eten en drinken bij Interzorg, in Dagblad van het Noorden. “Hier willen we dat niet. Eten is het lekkerste medicijn, zeggen we hier.”

Extra eiwit

In 2016 begon Bos met de introductie van zelfgemaakte hapjes met een luxe uitstraling, waar extra eiwit aan is toegevoegd. “Bijna 30 procent van de bewoners die bij ons binnenkomt is ondervoed”, zegt Bos. “Met deze hapjes sterken ze aan. Maar het heeft ons wel aan het denken gezet. Zo van: kunnen we goed eten en drinken ook preventief gaan inzetten? Goede voeding verlaagt immers de zorgvraag. Bovendien willen we dat onze cliënten uitkijken naar het eten. Het moet een genietmoment zijn.”

Koerswijziging

Zelf het eten ontwikkelen past in de filosofie van de zorgorganisatie, zegt Bos in Dagblad van het Noorden. Het is het gevolg van een koerswijziging vijf jaar geleden, waarin Interzorg besloot geen diensten meer uit te besteden maar alles in eigen huis te houden. Dus zit er in het servicegebouw van Interzorg in Assen niet alleen een grote keuken, maar ook een grote duurzame wasserij waar de dienstkleding van medewerkers en de was van bewoners wordt gedaan.