Eén straat meer dan 15 wijkzorgaanbieders

In vier flats aan de Lintveldebrink in Enschede-Zuid zijn volgens dagblad Tubantia meer dan vijftien aanbieders van wijkverpleging actief. De verpleegkundigen en verzorgenden kennen elkaar bijna allemaal. Ze staan ’s morgens samen in de lift. De een gaat er op de ene etage eruit, de ander op de volgende.

Het is een voorbeeld waar marktwerking in de zorg toe heeft geleid. En volstrekt niet meer past in de huidige tijd, zegt de bestuurder van zorgorganisatie Posten. De stad Enschede telt meer dan veertig organisaties voor wijkverpleging. Dat leidt tot enorme versnippering, lange routes voor medewerkers, inefficiënte kilometers en tijdverlies. En dat in een tijd waarin de schaarste aan personeel elke dag wordt gevoeld.

Politiek moet keuzes maken

“De politiek moet keuzes maken of ze door wil met dit systeem. Het huidige beleid loopt hopeloos achter.” De baas van de Posten gelooft niet langer in de vrije markt, aldus Tubantia. Tenminste, niet als dat tot situaties leidt zoals die aan de Lintveldebrink in Enschede. In de huidige tijd van personeelskrapte, afname van het aantal mantelzorgers en vergrijzing schuurt dat.

Soms maar tien of vijftien cliënten

Het aantal van veertig Enschedese aanbieders is inclusief de organisaties die via persoonsgebonden budget zorg bieden. Soms heeft iemand maar tien of vijftien cliënten.