Eén hulpaanbieder per wijk
Onder financiële druk kiest Utrecht een nieuwe aanpak voor de hulp aan kwetsbare inwoners. De gemeente snoeit drastisch in het aantal zorgaanbieders: vanaf 2027 krijgen inwoners één aanspreekpunt in hun wijk. Digitale hulpmiddelen en begeleiding in groepsverband moeten het personeelstekort verlichten. Daarnaast wil het stadsbestuur dat inwoners meer naar elkaar omkijken, aldus AD Utrechts Nieuwsblad.
Deze week presenteert wethouder Linda Voortman (GroenLinks) haar plannen voor de specialistische aanvullende zorg. “Dat is alles wat nodig is om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Denk aan hulp bij het huishouden, mensen activeren voor de arbeidsmarkt of thuisbegeleiding bij psychische problemen,” aldus de wethouder in AD Utrechts Nieuwsblad.
Eén vast aanspreekpunt
“In de aanvullende zorg willen wij vanaf 2027 gaan werken met één aanbieder die de zorg per wijk levert. Dat heeft als voordeel dat inwoners één vast aanspreekpunt krijgen en niet telkens opnieuw hun verhaal moeten vertellen. Op dit moment heeft de gemeente nog contracten met veertig verschillende partijen.”
Alliantie of coöperatie
De wethouder verwacht dat aanbieders gaan samenwerken om met elkaar tot één aanbod te komen. “Denk aan een alliantie of een coöperatie. Dat schept ruimte om nieuwe methodes te ontwikkelen en nieuwe technologieën in te zetten.”
Zich voor elkaar inzetten
“Utrecht is een vrij sociale stad”, zegt Voortman in AD Utrechts Nieuwsblad. “Ik word vaak aangesproken door mensen die graag iets voor een ander willen doen, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen. Daar kunnen we als gemeente een rol in spelen door inwoners te stimuleren om zich voor elkaar in te zetten.”