Investeren in zorgmedewerkers het belangrijkst

“Ik denk wel dat investeren in zorgmedewerkers het belangrijkste is. Maar het is een optelsom van dingen die we moeten doen en laten.” Dat zegt Bianca Buurman, hoogleraar acute ouderenzorg aan Amsterdam UMC en voorzitter van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN), in de Telegraaf.

“Denk aan onzinnige zorg die nog steeds geleverd wordt. Behandelingen in de laatste fase van iemands leven: wil iemand dit nog wel? Denk ook aan taken die nu door de wijkverpleging gedaan worden die iemand prima zelf zou kunnen doen. Inzet van mantelzorgers, familieleden, buurtbewoners. Allemaal manieren om de vraag naar zorg te verminderen.”

Wiskundig model

Ondertussen staan er zo’n twintigduizend hulpbehoevende ouderen op een wachtlijst voor een verpleeghuis.  Daarover zegt Buurman in de Telegraaf: “Het lastige is dat er weinig zicht is op het aantal wachtenden per verpleeghuis, terwijl er ook bedden leeg staan. Bij het Amsterdam UMC hebben we nu een wiskundig model ontwikkeld waarmee we vraag en aanbod beter op elkaar kunnen laten aansluiten. Mensen met een verpleeghuisindicatie geven hun voorkeur op en of ze graag snel aan de beurt zijn of juist liever wachten op hun eerste keus.”

Crisissituaties voorkomen

Met dit model, dat een beetje werkt zoals het lotingssysteem voor de middelbare scholen in Amsterdam, kunnen mensen veel sneller terecht in het huis van hun keuze. “De wachttijd is in één klap met de helft korter en je voorkomt crisissituaties. We gaan dit binnenkort in Amsterdam toepassen. Als het werkt, kan het daarna in heel Nederland gebruikt worden”, zegt Buurman in de Telegraaf.

Rekenen op verpleeghuisplek

Hoeft het recht op verpleeghuiszorg dan niet beperkt te worden, zoals nu vaak klinkt? Buurman: Je ziet nu dat mensen met genoeg geld zelf extra hulp in kopen. Ik denk dat we ervoor moeten zorgen dat de meest kwetsbare ouderen met complexe aandoeningen die niet die middelen hebben, in elk geval kunnen rekenen op een verpleeghuisplek.”