Dementie cijfers per gemeente in kaart
In 2030 heeft naar schatting 1 op de 13 65-plussers dementie, in 2050 1 op de 10. Dat voorspelt thuiszorgorganisatie Zuster Jansen op basis van data van Alzheimer Nederland, kenniscentrum Vektis en het CBS.
Onderzocht werd het verwachte aantal gevallen van dementie bij mensen van 65 jaar en ouder per gemeente in Nederland, in 2030 en 2050. In Laren (Noord-Holland) zal in 2050 ruim één op de vijf senioren lijden aan dementie. In Bloemendaal (Noord-Holland), Bergen (Noord-Holland), Utrechtse Heuvelrug (Utrecht) en Renkum (Gelderland) zal in 2050 naar verwachting één op de zeven senioren dementie hebben, aldus het Brabants Dagblad.
Meest in Limburg en Drenthe
Daartegenover staan Buren in Gelderland en Lopik in Utrecht: geschat wordt dat daar slechts één op de veertien ouderen kampt met dementie. Per provincie bekeken worden in Limburg en Drenthe de meeste gevallen verwacht: één op de negen 65-plussers. In alle andere provincies is dat één op tien.
Ieder uur vijf mensen met dementie
Nu krijgen jaarlijks zo’n 40.000 Nederlanders de diagnose dementie. Zuster Jansen stelt dat naar schatting momenteel één op de veertien mensen in ons land van 65 jaar en ouder aan de aandoening lijdt. Dementie is de snelstgroeiende doodsoorzaak in Nederland, aldus het CBS. Gemiddeld leven mensen met dementie 6,5 jaar met de ziekte. Op dit moment komen er volgens Alzheimer-Nederland ieder uur vijf mensen bij met dementie,merkt het Brabants Dagblad op.
Lokale verschillen
De kans op dementie is bij 65-plussers momenteel nog acht procent, terwijl het bij 80-plussers al vijfentwintig procent is en bij 90-plussers zelfs veertig procent. De lokale verschillen in het aandeel van senioren met dementie komen dan ook grotendeels door het feit dat senioren in deze gemeenten ouder worden.