De zorg staat in brand
Artsen in het Bredase Amphia Ziekenhuis vinden volgens dagblad BN De Stem dat we met z’n allen veel bewuster moeten zijn van het gigantische zorgprobleem. Een klinisch geriater zegt: “We zijn in een situatie terechtgekomen waarin mensen het gevoel hebben: ik hoef me niet druk te maken, er wordt toch wel voor mij gezorgd zodra het nodig is.”
Een internist merkt op dat patiënten te hoog gespannen verwachtingen van de zorg hebben. “Mensen komen hier binnen, leggen hun probleem aan ons voor en verwachten dat wij het oplossen. Van die gedachte moeten we af, het kan echt niet meer.”
Geen vanzelfsprekendheid
“Het bewustzijn bij de burger moet in alle leeftijdsgroepen beter”, zegt de geriater. “Ik verbaas me soms dat mensen geen idee hebben hoe de zorg in brand staat. Het is echt geen vanzelfsprekendheid dat er straks meteen iemand voor je klaarstaat zodra jij zorg nodig hebt.”
Gevoelig punt
De twee artsen snijden volgens BN De Stem een gevoelig punt aan. Ze vinden dat iedereen zou moeten nadenken over de verwachtingen die jezelf hebt bij het ouder worden. “Moet het doel per se zijn dat je zo lang mogelijk blijft leven? En ten koste van wat? Ga je op hoge leeftijd nog die behandeling of operatie ondergaan, waarvan je weet dat het zeer risicovol is? Het zijn gesprekken die gevoerd moet worden.”
Scherpe keuzes
Er komt, zo stellende geriater en de internist , een moment dat het probleem zo nijpend is dat er ‘scherpe keuzes’ gemaakt moeten worden. “Zorg die op een bepaald moment niet per se noodzakelijk is, zal minder vaak verstrekt kunnen worden dan nu het geval is. Het gaat dan om zorg die best wel even kan wachten of elders verstrekt kan worden.”